Hoe werkt waterstof brandstofcel?
Dit type brandstofcel, voluit een proton exchange membrane fuel cell genaamd, werkt door waterstofgas uit de brandstoftanks met zuurstof uit de lucht te combineren. Daarbij ontstaat elektrische energie die de accu’s kan laden of de elektromotor direct kan aandrijven, met water (H2O) als enig restproduct.
Een brandstofcel levert continue energie, zolang er maar reactanten aan de elektrochemische cel toegevoerd worden. Reactanten zijn chemische stoffen die op elkaar reageren in een chemische reactie. In een brandstofcel worden waterstof en zuurstof omgezet in H+ en OH- ionen (deeltjes die geladen zijn).
Hoe werkt een brandstofcel op waterstof?
Over het algemeen werkt de brandstofcel op waterstof, maar ook een brandstof als methanol hiervoor kan worden gebruikt. Een brandstofcel is in principe te vergelijken met een batterij, omdat beide elektriciteit produceren door middel van een chemisch proces.
Wat is een brandstofcel?
Een brandstofcel bestaat uit een poreuze anode en kathode met daartussen een elektrolytlaag. Waterstof en zuurstof worden afzonderlijk van elkaar aan de brandstofcel toegevoerd. De waterstof bij de anode en de zuurstof ( oxidator) bij de kathode. In de cel worden deze twee stoffen door een membraan gescheiden.
Welke brandstof dient als brandstof?
De waterstof die als brandstof dient, komt vrij als bijproduct van de elektrolytische bereiding van chloor en de brandstofcellen leveren een deel van de hiervoor benodigde elektriciteit . Afhankelijk van de brandstof hebben veel brandstofcellen schone afvalproducten, zoals puur water, die het milieu niet belasten.
Wat zijn de rendementen van brandstofcellen?
Rendement In brandstofcellen zijn hogere rendementen mogelijk dan in gewone verbrandingsmotoren of stoommachines , doordat de energieomzetting niet verloopt volgens de carnotcyclus . In de carnotcyclus wordt de chemische energie namelijk eerst in warmte omgezet en pas daarna in mechanische energie:
Waar wordt waterstof opgeslagen?
Waterstof kan fysiek opgeslagen worden als een gecomprimeerd gas, cryogene vloeistof of op materialen gebaseerde opslag, met behulp van metaalhydriden, organische moleculen, enz. Kenmerkend aan gasopslag (1 atm massadichtheid 0,08375 kg/m3 op NTP) zijn de typische hogedrukvaten (350-700 bar).