Inhoudsopgave
Hoeveel pensioen als meewerkende echtgenoot?
Meewerkende echtgenoten zijn pas sinds 2003 in de wettelijk mogelijkheid om via het sociaal statuut eigen pensioenrechten op te bouwen. In de praktijk zullen velen van hen bovendien maar pensioenrechten opbouwen sinds 1 juli 2005, nl. het moment waarop zij verplicht werden toe te treden tot het maxistatuut.
Wat is een volwaardig sociaal statuut?
Voor meewerkende echtgenoten biedt het maxistatuut een volwaardig sociaal statuut. Je geniet onder andere van een ziekte- en invaliditeitsverzekering, gezinsbijslag en pensioen. Daartegenover staat dat je sociale bijdragen moet betalen. We leggen je graag uit wat je rechten en plichten als meewerkende echtgenoot zijn.
Wie mag er mee helpen in een eenmanszaak?
Gratis hulp van familie… Familie tot de derde graad mag, zoals u wellicht weet, u gratis komen helpen in een eenmanszaak. Uw (schoon)broer/zus, (schoon)ouders, nonkels en tantes kunnen gedurende maximaal 90 dagen per jaar inspringen zonder dat ze zich bij een sociale kas moeten inschrijven als zelfstandig helper.
Kan de meewerkende echtgenoot het statuut van zelfstandig helper hebben in een vennootschap?
Zelfstandige helper in een vennootschap: niet toegelaten! Enkel als je werkt als natuurlijk persoon (je hebt een eenmanszaak), kan je een beroep doen op een zelfstandige helper.
Wat is het sociaal verzekeringsfonds?
Een sociaal verzekeringsfonds is een vereniging zonder winstoogmerk (VZW) die in opdracht van de overheid de sociale zekerheid regelt van zelfstandigen.
Wat is een mandataris in een vennootschap?
Een mandataris oefent als natuurlijke persoon een beroepsactiviteit in een vennootschap uit zonder een arbeidsovereenkomst te hebben. U wordt dan beschouwd als zelfstandige en moet aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds dat uw sociale bijdragen regelt.
Wie mag een zelfstandige helpen?
Als zelfstandige mag u de hulp inroepen van uw partner, familieleden, vrienden of kennissen om te komen helpen in uw zaak.