Is Galanga hetzelfde als gember?

Is Galanga hetzelfde als gember?

Laos is een plant en nauw verwant aan gember. Het wordt ook wel Thaise gember of galanga genoemd. Je gebruikt deze wortel als specerij, mede dankzij de milde gembersmaak. De smaak neigt ook naar peper en ruikt naar citrus en pijnbomen.

Wat is Galangal in Nederland?

Laos (Alpinia galanga) is een plant, verwant aan gember. Het wordt ook wel Thaise gember of galanga genoemd. Het is een meerjarige plant uit de tropen. Laos kan in recepten vervangen worden door gember en een beetje peper.

Wat gebruik je van laos?

Fijnhakken: Snijd eerst de dunne plakken, daarna in heel dunne reepjes en hak die fijn. Zo is de laos wel eetbaar; gebruik het in marinades, sauzen of roerbakgerechten.

Waar is laos goed voor?

In de Indonesische en Thaise keuken is laos een veelgebruikt ingrediënt. Het kan gebruikt worden om soepen, bouillons en stoofgerechten op smaak te brengen en is onmisbaar in de Indonesische gerechten rendang en bamboe Bali.

Is laos kurkuma?

Een aantal bekende soorten wordt gebruikt als culinair kruid, zoals gember (Zingiber officinalis), laos (Alpinia galanga), kurkuma (Curcuma longa) en kardemom (Elettaria cardamomum).

Galangal word ook wel Thaise gember genoemd. Dit komt omdat de smaak flink overeenkomt met verse jonge gember, die je dan weer niet moet verwarren met de gember die wij kennen. Aan de buitenkant lijken de twee wortels op elkaar, maar als je goed kijkt, zul je zien dat galangal bleker is en ook veel harder is.

Een aantal bekende soorten wordt gebruikt als culinair kruid, zoals gember (Zingiber officinalis), laos (Alpinia galanga), kurkuma (Curcuma longa), kardemom (Elettaria cardamomum) en kentjoer (Kaempferia galanga)….Gemberfamilie.

Rijk: Plantae (Planten)
Clade: Eenzaadlobbigen
Clade: Commeliniden
Orde: Zingiberales

Is kentjoer laos?

Kentjoer is niet hetzelfde als laos, hoewel beide behoren tot de galangal-familie. Buiten de koelkast droogt kentjoer snel uit, maar het kan nog steeds gebruikt worden in stoofschotels.

Wat kun je gebruiken ipv laos?

Is deze smaakvolle wortel bij jou toch lastig te verkrijgen? Je raadt het misschien al, maar je kunt laos vervangen door gember. Ook voor de bereiding kan je het behandelen als gember: even schillen en snijden of raspen maar.

Wat is Korianderwortel?

Korianderwortel wordt vaak verwerkt in Thaise gerechten. De smaak is anders dan die van het korianderblad. Bij goed gesorteerde toko’s is korianderwortel te koop. Is deze niet te krijgen, gebruik dan de verse korianderstelen zonder de blaadjes.

Hoe gebruik je galangawortel?

Het is een smaakmaker in diverse gerechten, waaronder soepen en currypasta’s. Ook in gerechten als aardappelsoep, bij schapenvlees, rundergebraad en salade is Laos erg lekker. Probeer laos ook eens bij haringgerechten en Oosterse gerechten.

Waardoor kan ik kentjoer vervangen?

Vervanging: Kentjoer is uniek van smaak en niet door een ander kruid te vervangen: 1/2 – 1 theelepel kentjoer poeder = 2-1/2 centimeter wortel.

Wat lijkt op kentjoer?

Kentjoer (ook geschreven als kencur of kentjur) is de wortelstok van de plant Kaempferia galanga. Deze plant is verwant aan gember. Hoewel bitterwortel meestal gebruikt wordt als naam voor de wortel van de cichorei, wordt het soms ook gebruikt ter aanduiding van kentjoer.

Related Posts