Is het erg om puisten bij je vagina te hebben?

Is het erg om puisten bij je vagina te hebben?

De meeste mensen kennen puistjes op het gezicht en op de rug, maar als vrouw kan men ook puistjes en bultjes op de schaamlippen krijgen. Dit kunnen puistjes met gele pus zijn, die kunnen worden uitgeknepen. Deze zien er net zo uit als puistjes op andere plaatsen op het lichaam: rood, pijnlijk en ontstoken.

Wat als je een bultje hebt op je vagina?

Een vaginagezwel is een bult aan de binnenkant van de vagina of op de schaamlippen. Er bestaan verschillende soorten vaginagezwellen, zowel goedaardig als kwaadaardig. De oorzaken en symptomen verschillen per type gezwel. Bij een zwelling op of in de vagina is het verstandig om de huisarts te raadplegen.

Hoe ontstaat een bartholin cyste?

Links- en rechtsonder bij de ingang van de vagina zitten de zogenoemde klieren van Bartholin. Deze kleine onzichtbare klieren produceren vocht bij het vrijen. Als de afvoergang van een van de klieren verstopt raakt, hoopt het vocht zich op en ontstaat een pijnlijke bult. We noemen dit een Bartholinische cyste.

Is het erg als je bultjes op je piemel hebt?

Deze bultjes aan de rand van de eikel worden in de volksmond ook wel de parelketting genoemd. Deze bultjes zijn volkomen onschuldig en kunnen in aantallen van 10 tot 100 voorkomen. De slijmvlies bultjes komen voort uit onderliggend bindweefsel en bloedvaten. Soms vormen ze een krans aan onderrand van de eikel.

Hoe groot Bartholin cyste?

Het kanaaltje waarlangs het slijm vloeit is zo’n 2 cm lang en komt uit op de binnenkant van het achterste deel van de binnenste schaamlippen. Als dit kanaaltje blokkeert, hoopt het slijm zich op in de klier. Hierdoor wordt een cyste gevormd, die geïnfecteerd kan raken door bacteriën en zo een abces kan vormen.

Omdat zowel de grote, buitenste schaamlippen als de kleine, binnenste schaamlippen talgklieren bevatten – net als de huid op de rest van het lichaam – kun je ook hier puistjes krijgen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je plotseling een puistje of bultje op je schaamlippen krijgt.

Related Posts