Inhoudsopgave
Is het gevaarlijk als je voet slaapt?
Kunnen slapende ledematen gevaarlijk zijn? Nee, slapende ledematen zijn absoluut niet gevaarlijk en het is een ongemak van tijdelijke aard. Maar de achterliggende oorzaak kan wel gevaarlijk zijn. Als de doorbloeding langere tijd (meerdere uren) wordt afgekneld of belemmerd, kan er een zenuwbeschadiging ontstaan.
Wat moet je doen als je voet slaapt?
Zoals gezegd: in de meeste gevallen is een tintelend gevoel in je voeten volkomen normaal en is even bewegen het enige wat je moet doen om van de tintelingen af te komen. Heb je erg vaak last van tintelende voeten? Ga er dan mee naar je huisarts of maak een afspraak bij het Expertisecentrum Voet & Beweging.
Waarom slapen je voeten?
Ledematen ‘slapen’, wanneer er teveel druk wordt uitgevoerd op een bepaald lichaamsdeel, waardoor de bloedtoevoer wordt afgekneld. Maar daarnaast geraken ook bepaalde zenuwen geklemd tijdens het proces.
Hoe komt het dat je hand slaapt?
Een tintelende, slapende hand is een typisch verschijnsel van een beknelde zenuw. Er zijn verschillende plaatsen in het verloop van de zenuw waar de beknelling plaats kan vinden. Zenuwen zijn zeer gevoelig voor druk. Het gevolg van een beknelde zenuw kan zijn: Pijn, tintelingen, doofheid en krachtsverlies van spieren.
Wat is de oorzaak van tintelende handen en voeten?
Als je bloedsomloop slecht is of beperkt wordt, kan zuurstofrijk bloed niet alle plaatsen van je lichaam goed bereiken. Daardoor ontstaat er lokaal een zuurstoftekort. Dat veroorzaakt een tintelend gevoel. Als het bloed weer vrij baan krijgt, bijvoorbeeld als je anders gaat zitten, verdwijnt het gevoel vanzelf.
Hoe stop je tintelingen?
Tintelingen in je ledematen zijn meestal geen reden tot paniek. Vaak gaat het gevoel vanzelf over, bijvoorbeeld als je een knellende ring afdoet of als je bloedsomloop weer op gang komt. Neem in de volgende gevallen wel contact op met je huisarts: Als het tintelende gevoel vaak terugkomt.
Wat doen bij slapende vingers?
Bij tintelingen in je vingers kan er sprake zijn van afknelling van de zenuw. Dit hóeft niet maar als het vaak gebeurt tijdens zittend computerwerk dan is de kans groot dat het gerelateerd is aan een slechte houding. Ga je dan weer wat anders zitten (meer rechtop) dan verdwijnen de tintelingen vaak weer vanzelf.
Kan je je eigen been breken?
U kunt uw been op verschillende plaatsen breken: het scheenbeen, kuitbeen en het dijbeen. Ouderen hebben een groter risico op een gebroken been, omdat hun botten minder soepel zijn dan die van kinderen.
Wat te doen bij tintelende tenen?
De behandeling bestaat uit het “vrijleggen” van de voorvoetszenuw en het corrigeren van een afwijkende voetstand. Dit kan door middel van taping, podotherapeutische inlegzool of een teenorthese. Gezien het chronische karakter van deze aandoening, zijn corrigerende zolen meestal de meest aangewezen therapie.
https://www.youtube.com/watch?v=mRxvsO0MDpA
Niet gevaarlijk Maar als het kortstondig is, moet je je geen zorgen maken. Het is niet gevaarlijk. Al raden we je af om meteen rond te crossen op een slapende voet. Door het verdoofde gevoel sta je tijdens de eerste stappen iets minder stabiel, waardoor je je evenwicht kunt verliezen.