Is hydrocortison gevaarlijk?

Is hydrocortison gevaarlijk?

Als de dosering goed is ingesteld, krijgt u geen last van bijwerkingen. Gebruikt u hydrocortison als stootkuur (enkele dagen achter elkaar tegen een ontstekingsziekte of allergie)? De bijwerkingen zijn soms lastig of vervelend, maar meestal niet gevaarlijk of schadelijk.

Waarom hydrocortison afbouwen?

Langzaam afbouwen is niet nodig. Als u twijfelt of het nodig is extra medicatie in te nemen, kunt u dat het beste toch doen. Eenmalig een hogere dosis hydrocortison kan namelijk geen kwaad. Blijft u twijfelen over de dosis, neem dan contact op met uw behandelend arts.

Hoeveel hydrocortison?

De gebruikelijke dosering is 20 tot 40 mg hydrocortison per dag. Dien tweederde van de dosis in de ochtend toe en een derde in de namiddag. Je kunt het medicijn als tablet innemen of toedienen met een injectie in de spieren. Soms wordt hydrocortison voorgeschreven in combinatie met een mineralocorticoïde.

Wat is de oorzaak van cortisone injecties?

Cortisone injecties kunnen tal van bijwerkingen veroorzaken, waaronder ook duizeligheid en een algemeen slecht gevoel. Duizeligheid op zich kan echter ook een gevolg zijn van lage bloeddruk, wat mogelijk dus een gevolg zou kunnen zijn van de bloeddrukverlagers die je inneemt.

Kan cortisone zorgen voor verdikking?

Cortisone kan op lange termijn zorgen voor heel wat vochtophoping in het lichaam en verdikking. Bij sommige mensen kan dit leiden tot het zogenaamde “vollemaansgezicht”, waarbij vooral op de wangen vocht wordt opgestapeld en waardoor je een ietwat opgeblazen gezicht krijgt.

Welke klachten hebben cortisone medicijnen?

Het gebruik van cortisone medicijnen kan een invloed hebben op de spieren. Mogelijke klachten zijn spierpijn of een zwaar, vermoeid gevoel in de benen. Daarnaast kan cortisone op lange termijn de spierweefsels aantasten en de spiermassa doen verminderen. Dit wordt ook wel spieratrofie genoemd.

Wanneer neem je Medrol cortisone?

Als je cortisone neemt is het aangeraden om het gebruik van alcohol te beperken. In sommige gevallen zal de arts zelfs adviseren om helemaal geen alcohol te drinken. Probleem is echter dat Medrol cortisone is en cortisone kan nogal wat bijwerkingen hebben, zoals inderdaad huidproblemen (acne).

Related Posts