Inhoudsopgave
Is luzerne slecht voor paarden?
Laag suikergehalte Luzerne is van nature arm aan suikers. Luzerne bevat gemiddeld 3,3% suiker, terwijl grashooi gemiddeld 10% suiker bevat. Daarom is luzerne ook zeer geschikt voor paarden die gevoelig zijn voor suiker, zoals bij insulineresistentie, EMS en hoefbevangenheid.
Hoeveel kilo hooi per dag paard?
Een normaal paard heeft voor zijn onderhoud dagelijks zo’n 1 – 1,5% van zijn lichaamsgewicht nodig aan ruwvoer (droge stof). Een paard van 600 kg heeft dus 6 tot 9 kg ruwvoer (droge stof) per dag nodig. Dat is 30 – 45 kg vers gras (ervan uitgaand dat dit uit 80% water bestaat) of 7,5 – 12 kg hooi (20% water).
Hoeveel Luzernebrok?
0,5 – 1 kg per dag voeren (of door het voer mengen) is een mooie hoeveelheid voor een paard. Minder of meer mag ook. HP23 is zuivere luzerne met hoog eiwit. Bedoeld om biologisch hoogwaardig eiwit aan te vullen in het rantsoen.
Hoeveel krachtvoer per Voerbeurt?
Indien mogelijk maximaal 1 – 2 kg krachtvoer per voerbeurt. Probeer daarnaast op de opname te vertragen door bijv. gehakseld ruwvoer door het krachtvoer te mengen. Hierdoor moet een paard beter kauwen, wat de vertering ten goede komt.
Luzerne is een gewas dat voor veel paarden (maar niet alle!) een geschikte aanvulling op het dagelijks rantsoen is. Het wordt veel gebruikt als vezelbron om door het krachtvoer te mengen. Hierdoor kauwen paarden beter op hun voer.
Wat moet je doen met koliek?
Soms gaat koliek vanzelf over na bijv. een stukje wandelen, maar meestal moet de dierenarts erbij gehaald worden. Als de koliek niet te lang heeft geduurd mag een paard vrij snel na de koliek gevoerd worden met hooi. Hooi stimuleert de spijsvertering en brengt alles weer op gang.
Hoe voer je zemelen?
Zo maak je slobber klaar voor je paard Het belangrijkste kenmerk van slobber is dat het niet droog voert, maar altijd klaarmaakt met water. In het voeradvies van Pavo slobber wordt geadviseerd om één deel slobber te mengen met één deel heet water (koud water kan eventueel ook).
Is luzerne eetbaar?
Ja, mensen kunnen luzerne eten. Luzerne is niet alleen eetbaar, maar het is ook een uitstekende bron van vitamines, eiwitten en mineralen, enz.