Is plastic slecht voor je?

Is plastic slecht voor je?

Plastic vormt niet alleen een ernstige bedreiging voor het milieu, maar wellicht ook voor onze eigen gezondheid. We eten, drinken en ademen plastic, en krijgen zo minuscule deeltjes kunststof binnen. We weten al dat de chemicaliën die aan plastic worden toegevoegd enigszins tot zeer schadelijk zijn voor ons lichaam.

Waarom is plastic slecht voor dieren?

Dieren eten plastic op of raken erin verstrikt. Dit resulteert in verwondingen of zelfs de dood. Jaarlijks gaan een miljoen zeevogels, 100.000 zeezoogdieren, zeeschildpadden en een ontelbaar aantal vissen dood door plastic afval [1]. Drijvend plastic blokkeert zonlicht waardoor er steeds minder licht doordringt.

Waardoor komt Plastic Soep?

De Plastic Soep wordt veroorzaakt doordat de mens veel plastic produceert dat als afval in het milieu terecht komt. Via verschillende omwegen zoals de wind, riolen, grachten of rivieren komt afval uiteindelijk in zee terecht. Dit betekent dat een klein deel van ons afval op directe wijze in zee beland.

Waarom is het bestrijden van Plastic Soep zo belangrijk?

Waarom is het bestrijden van de Plastic Soep zo belangrijk? Er komt steeds meer plastic in de zeeën en naar verhouding steeds meer kleinere stukjes. Dit vergroot de kans dat dieren ermee in aanraking komen. Chemicaliën in het plastic, zoals weekmakers en vlamvertragers, lekken uit het plastic en vervuilen het water.

Wat houd plastic soep in?

Geen eilanden aan plastic maar een waterige boullion De term plastic soep verwijst naar alle plastic vervuiling in de oceaan; zowel de plastic zakken die ronddrijven aan het oceaanoppervlak, als de micro en nano-plastics in het zee water. Het is niet zo dat al dit plastic eilanden vormt in de oceaan.

Waarom is plastic geen voedsel?

We weten dat plastic overal is. Jaarlijks komt er ongeveer 8 miljard kilo in de oceaan terecht. We weten dat dieren het opeten. Er wordt vaak gezegd dat de dieren het plastic eten omdat het er simpelweg is, en omdat ze niet beter weten (voor sommige diersoorten, zoals de ansjovis, ruikt plastic mogelijk naar voedsel).

Wat voor invloed heeft plastic op de biodiversiteit in de zee?

PLASTIC SOEP Het valt uit elkaar in steeds kleinere stukjes, die ook nog eens steeds giftiger worden. Door al die kleine deeltjes plastic in het water veranderen de oceanen in een plastic soep. Dat kost miljoenen vissen, vogels, zeeschildpadden, zeehonden, walvissen en dolfijnen het leven.

Gerelateerde berichten