Is stralingsziekte besmettelijk?
Een besmet persoon neemt het radioactieve materiaal mee en wordt dus al die tijd bestraald. Deze persoon kan op deze manier ook andere mensen blootstellen aan straling of besmetten met radioactief materiaal. Iemand kan ook besmet raken door de radioactieve stoffen in te slikken (ingestie) of in te ademen (inhalatie).
Komen we fysiek in contact met radioactieve stoffen, dan spreken we over een radioactieve besmetting. In tegenstellng tot bestraling, kan besmetting overgedragen worden (via ingeademde lucht of door het eten van besmette voedingsmiddelen). Zolang de radioactieve bron niet wordt verwijderd, blijft de besmetting bestaan.
Wat doet hoge straling met je lichaam?
Directe effecten treden op kort nadat iemand is blootgesteld aan een hele hoge dosis radioactiviteit (vanaf 1 gray). Zo iemand kan stralingsziekte oplopen. Dit uit zich in misselijkheid, diarree en een toenemend tekort aan bloedlichaampjes. De kans op bloedingen en infectieziekten is hierdoor groter.
Welke bronnen zenden UV straling uit?
Bronnen van ultraviolette en zichtbare stralen De voornaamste bron voor ultraviolette stralen op aarde is ook de zon. Vooral personeelsleden die buiten te werk gesteld zijn, worden er aan blootgesteld. Kunstmatige bronnen zijn vooral UV-lampen, zoals gebruikt in laboratoria, fotokopieerapparaten en zonnebanken.
Hoe snel ga je dood aan straling?
Eerst wordt men misselijk, later volgen diarree, haaruitval en bloedingen. Echt serieus wordt het rond de 4000 millisievert. Als een persoon dan niet wordt behandeld, kan hij binnen twee maanden sterven. Bij 10.000 millisievert zal iemand in een of twee weken dood zijn aan interne bloedingen.
Waarom is straling slecht voor je?
Ze zijn het gevolg van dood of verlies van functie in een relatief grote hoeveelheid cellen in een weefsel of orgaan. Ook kunnen er brandwonden ontstaan. Met het toenemen van de stralingsdosis neemt de schade toe; niet alleen in frequentie, maar ook in ernst.
Wat zijn de gevaren van straling?
Wat zijn de gevaren van straling?
- UV-straling: UV-straling kan zonnebrand, veroudering van huidcellen en schade aan de ogen veroorzaken.
- Zichtbaar licht: door een teveel aan zichtbaar licht kan schade aan de ogen ontstaan.
- Infrarood licht: infrarood licht kan diep in de huid en ogen doordringen.