Kan buitenboordmotor bevriezen?

Kan buitenboordmotor bevriezen?

Het koelsysteem van een buitenboordmotor is zo geconstrueerd dat, zodra de motor wordt gestopt en boven water komt, hetzij gekanteld hetzij rechtstandig, deze leeg loopt. Bij het stallen onder een afdak buiten is er dus geen gevaar voor kapot vriezen.

Hoe maak je een boot winterklaar?

Er mag geen water in het systeem blijven staan.

  1. Sluit de afsluiter van de waterinlaat.
  2. Draai de wierfilter open.
  3. Laat de motor draaien terwijl je rustig antivries in de wierfilter giet.
  4. Zet de motor uit als er antivries achter uit de uitlaat van het koelwatersysteem komt. (
  5. Zet de afsluiters dicht.

Kan koelvloeistof bevriezen?

Het bevordert corrosie, kookt bij 100 °C en bevriest bij 0 °C. Om aan alle functies te voldoen is er koelvloeistof ontwikkeld. Kant en klare koelvloeistof is een samenstelling van water, ethyleenglycol en additieven. De verhouding tussen water en ethyleenglycol is bepalend voor de vorst- en corrosiebescherming.

Hoe buitenboordmotor opbergen?

De praktijk is echter anders, want na iedere vorstperiode wordt wel (ongedekte) schade aan buitenboordmotoren en staartstukken gemeld. Het beste kan men een buitenboordmotor in de winter op een vorstvrije plaats in verticale positie opslaan (zoals aangegeven in het instructie boekje).

Hoelang met koelvloeistof?

Koelvloeistoffen met de aanduiding G12 of G12+ gaan in principe een autoleven mee. Andere soorten verliezen gaandeweg hun werking en moeten om de twee à drie jaar ververst worden. Koelvloeistof heeft diverse additieven, zoals antivries, een middel tegen schuimvorming, een smeermiddel en een anticorrosiemiddel.

Er blijft altijd gevaar dat delen van uw buitenboordmotor in de winter stuk vriezen. Of de motor nu opgeklapt (horizontaal) of in verticale stand wordt opgeborgen, maakt niet veel uit. De meeste motoren hebben afloopgaatjes en in theorie zouden het motorblok en staartstuk in elke positie leeg moeten lopen.

Related Posts