Kan diabetes type 1 erfelijk zijn?

Kan diabetes type 1 erfelijk zijn?

Van de honderd kinderen die een ouder hebben met diabetes type 1, krijgen zo’n drie kinderen het zelf ook. En als dat gebeurt, is het niet alleen door erfelijke factoren. Ook als diabetes type 1 niet in de familie voorkomt, kun je het krijgen. Toch zijn er families waar diabetes type 1 vaak voorkomt.

Hoe kom je aan diabetes type 1?

Diabetes type 1 ontstaat doordat uw afweersysteem bepaalde cellen in de alvleesklier vernietigt. Het gaat om de cellen die insuline aanmaken. Het is niet duidelijk waarom het afweersysteem dat doet. Het gevolg is wel duidelijk: uw lichaam kan geen of te weinig insuline aanmaken.

Wat is diabetes mellitus type 1?

Bij diabetes type 1 (suikerziekte) heeft u een tekort aan insuline . Daardoor neemt u geen suiker op uit het bloed. Diabetes is een chronische ziekte: het gaat niet meer over. Diabetes type 1 ontstaat meestal al op jonge leeftijd, maar kan op elke leeftijd ontstaan.

Hoe groot is de kans op diabetes?

Er bestaat een rechtlijnig verband tussen leeftijd en diabetes type 2. 65-plussers hebben meer dan 1 kans op 10 om diabetes te krijgen. Tegenwoordig komt diabetes steeds op jongere leeftijd voor en stijgt het risico reeds vanaf 40 jaar.

Kan je diabetes type 1 voorkomen?

Diabetes type 1 kun je niet voorkomen. Je kunt wel veel doen om te voorkomen dat je diabetes type 2 krijgt. Leef je gezond, dan verminder je het risico enorm.

Kun je op latere leeftijd diabetes type 1 krijgen?

Type 1 diabetes is een vorm van diabetes die bij ongeveer 10% van alle mensen met diabetes voorkomt (ongeveer 100.000 mensen). Het ontstaat in het algemeen op jongere leeftijd, als kind of als jonge volwassene, maar kan ook in zeldzame gevallen op veel oudere leeftijd voorkomen (> 50e jaar).

Wat doet diabetes type 1 met het lichaam?

Bij diabetes type 1 zet je eigen afweersysteem de cellen die insuline maken uit. Je lichaam heeft wel insuline nodig. Insuline zorgt ervoor dat glucose (suiker), uit de koolhydraten van je voeding, naar de lichaamscellen gaat. Gebeurt dit niet, dan blijft de glucose in het bloed en krijg je te hoge bloedglucosewaarden.

Related Posts