Kan een computer denken?

Kan een computer denken?

‘Computers kunnen redeneren. In zekere zin zelfs beter dan mensen. En redeneren wordt typisch geassocieerd met intelligentie: iemand die goed is in logisch redeneren komt bijna zeker intelligent over. En voor het oplossen van logische raadsels wordt door de meesten toch een zekere intelligentie verondersteld.

Die computerprogramma’s maken namelijk gebruik van het feit dat computers heel goed zijn in redeneren: ‘Computers kunnen redeneren. In zekere zin zelfs beter dan mensen. En redeneren wordt typisch geassocieerd met intelligentie: iemand die goed is in logisch redeneren komt bijna zeker intelligent over.

Kunnen computers helpen om de grenzen van het menselijke brein te verleggen?

Een machine kan niet lijden en kan zich dus ook niet in ons verplaatsen. Maar dat betekent niet dat ze emoties niet kunnen herkennen. Sterker nog, volgens onderzoekers van Ohio State University zijn computers er zelfs beter in dan mensen. Emoties kunnen namelijk afgelezen worden van gezichtsuitdrukkingen.

Hoe is intelligentie ontstaan?

Je genen spelen een belangrijke rol bij de vraag of jij de eigenaar van zo’n slim brein bent of niet. Hoe groot die rol is, daar zijn wetenschappers nog niet uit. De schattingen lopen uiteen van veertig tot zelfs negentig procent. Ook welke genen precies zorgen voor intelligentie, is nog grotendeels onbekend.

Hoe kunnen robots zien?

Wat deze apparaten niet kunnen, is reageren op omgevingsfactoren. Robots kunnen dat wel. Ze zijn vaak uitgerust met sensoren zoals camera’s, thermometers en lichtmeters om zo nodig hun programma aan te passen op basis van hun omgeving.

Hoe ziet een robot er van binnen uit?

Een robot bestaat meestal uit een aantal metalen ledematen (armen,benen,romp,hoofd,…) die met elkaar verbonden zijn via beweegbare gewrichten, dit kun je dus vergelijken met het skelet van een mens. Op ieder gewricht wordt een sensor geplaatst zodat we ook kunnen meten hoe de afzonderlijke delen staan.

Wat maakt je intelligent?

Slim zijn gaat over nieuwsgierigheid naar van alles en nog wat. Volgens experts stellen intelligente mensen vaak vragen als wie, wat, wanneer, hoe, waarom en wat als. Ze vinden het leuk om te leren over andere mensen, culturen, dieren, geschiedenis en de wereld als geheel.

Gerelateerde berichten