Kan je bloed doneren als je rookt?

Kan je bloed doneren als je rookt?

Het gebruik van alcohol en/of drugs na een bloed- of plasmadonatie wordt sterk afgeraden. Als je ooit drugs hebt gespoten, mag je helemaal geen bloed of plasma (meer) geven. Roken in het eerste half uur na het geven van bloed of plasma wordt afgeraden omdat het duizeligheid kan veroorzaken.

Hoe gaat bloed doneren?

Tijdens de afname loopt je bloed naar een toestel. Daarin scheidt een centrifuge de bloedplaatjes af en lost ze op in een kleine hoeveelheid plasma. De andere bloedbestanddelen en bloedcellen krijg je terug toegediend. Aan het einde van de afname verwijderen we de naald.

Ja. We raden wel aan om na de donatie een half uur te wachten met roken, omdat je anders duizelig kunt worden. Ja, je mag doneren zodra je weer nuchter bent.

Kun je met een tattoo bloed geven?

Gelukkig wel, anders zouden er heel veel donors afvallen. Alleen bij een tattoo of piercing die net gezet is, moeten we geduldig zijn. 4 maanden na het plaatsen of bewerken van een tattoo of piercing mag je bloed of plasma doneren.

Hoe lang duurt het doneren van bloed?

Goed om te weten: Bloed doneren duurt ongeveer tien minuten, maar inclusief de keuring en een drankje is het wijs om een uur uit te trekken voor het gehele bezoek aan de bloedbank. Het aantal keer dat we je per jaar uitnodigen, hangt af van je bloedgroep.

Hoe lang moet je een bloedgift doen?

Na een bloedgift moet je 28 dagen wachten om opnieuw plasma of bloedplaatjes te geven, en minstens twee maanden om opnieuw bloed te geven. De websites van Rode Kruis-Vlaanderen maken gebruik van cookies om jouw bezoek zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Wat zijn de meest voorkomende bloedgroepen?

De meest voorkomende bloedgroepen zijn O en A. Bijna 40 procent van de Nederlanders heeft bloedgroep O-positief. Juist omdat veel mensen O-positief als bloedgroep hebben, roept de bloedbank hen regelmatig op om bloed te doneren. Zeldzaamste bloedgroepen. AB is de zeldzaamste bloedgroep.

Gerelateerde berichten