Inhoudsopgave
Kan je in Duitsland studeren?
Studeren in Duitsland is goedkoper dan studeren in Nederland. Zo kent Duitsland geen collegegeld voor opleidingen aan openbare hogeronderwijsinstellingen (bij studies aan privé-universiteiten krijg je wel te maken met kosten). In plaats van collegegeld betaal je wel een zogenaamde semesterbijdrage, de Semesterbeitrag.
Waarom studeren in Duitsland?
Studeren in Duitsland is goed voor je portemonnee. Je betaalt geen collegegeld, de kosten voor levensonderhoud zijn vaak laag en je kunt je Nederlandse studiefinanciering gewoon meenemen. Duitse universiteiten en Fachhochschulen hebben een goede naam.
Hoe heet een HBO opleiding in Duitsland?
Het Duitse hoger onderwijs kent drie soorten onderwijsinstellingen: de Universität, de Fachhochschule en de Kunst-, Musik-, of Filmhochschule. Het Duitse woord Hochschule is het verzamelbegrip voor al deze instellingen en betekent dus niet hetzelfde als het Nederlandse woord hogeschool.
Hoelang is een semester in Duitsland?
De semesterindeling is in Duitsland anders dan in Nederland. De colleges in het wintersemester beginnen op de meeste universiteiten in oktober en eindigen in februari, en in het zomersemester is de collegeperiode van april tot juni.
Hoeveel Nederlanders studeren in Duitsland?
Het aantal Nederlandse studenten dat is ingeschreven aan Duitse universiteiten en Fachhochschulen (vergelijkbaar met Nederlands HBO) is in het wintersemester 2016/2017 gestegen naar 2.840. Een jaar geleden waren dit er 2.680 – een stijging van 6 procent.
Wat is een MBO opleiding in Duitsland?
In Duitsland bestaat er geen niveau dat precies overeenkomt met het Nederlandse mbo. Jongeren die een beroepsopleiding volgen, doen een Ausbildung (anders dan studenten die een Studium doen). Dit is een combinatie van theorie, die je in een vakschool leert, en praktisch werk dat je binnen een bedrijf doet.