Kun je verven zonder grondverf?

Kun je verven zonder grondverf?

Grondverf (ook wel primer genoemd) vormt het hechtingslaagje tussen de ondergrond en de afwerklaag. Grondverf dient dus als een goede ondergrond voor de rest van het schilderwerk. Een aflak zou zonder grondverf te snel in het hout trekken. De verf beschermt de ondergrond door er geen vocht doorheen te laten dringen.

Heb je altijd grondverf nodig?

Zoals hierboven besproken, gebruik je bij kaal hout, onbehandeld metaal, en onbehandeld kunststof altijd een grondverf. Als hout al geschilderd is, kan er vaak worden volstaan met schuren en het aanbrengen van de nieuwe verf. Soms is de staat van het hout echter dusdanig, dat er grondverf nodig is.

Kan grijze grondverf onder witte lak?

Kleuren voor grondverf zijn meestal beperkter in aanbod dan die voor lakverven. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een grondverf kleur die het dichtst bij de lakkleur komt. Bijvoorbeeld de grondverf kleur wit voor lichtere witte, gele of licht oranje tinten.

Lees ook:   Wat drinken ze het meest in Engeland?

Welke verf voor garagedeur?

Meestal gebruikt men een UV-bestendige lakverf afwerkingslaag. Je kan een metalen garagepoort voorzien van een matte afwerkingslaag, een zijdeglanslak of een hoogglanslak. Indien de poort in zeer slechte staat is, dient men deze steeds te voorzien van een nieuwe grondlaag.

Waarom grondverf binnen?

Grondverf of primer is een basislaag voor schilderwerk. Dankzij deze grondlaag hecht verf of lak beter aan het oppervlak. Daarnaast vult grondverf het oppervlak eenvoudig en droogt het snel. Daardoor blijft het resultaat langer mooi en hoef je minder frequent te schilderen.

Kan je muurverf als grondverf gebruiken?

Je kunt in principe schilderen met muurverf, ook als het gaat om hout. Net als wanneer het gaat om houten panelen. Tip: uiteindelijk is het de beste keuze om houtverf te gebruiken voor hout. Een lak voor hout en bijvoorbeeld kunststof of aluminium is niet bedoeld voor op de muur, en andersom.

Related Posts