Inhoudsopgave
Kunnen atomen elkaar raken?
Het laagje ontstaat door de wisselwerking van de elektronen in je bips en die in de stoel, die elkaar constant wegduwen. Daardoor kunnen de respectievelijke atoomkernen nooit in contact komen met elkaar. De kern en de elektronen zijn de enige bouwstenen van een atoom en ertussen zit alleen maar lege ruimte.
Wat gebeurt er als atomen elkaar aanraken?
Weerstand bij aanrakingen Veel websites vertellen dat dit komt omdat elektronen een negatieve lading hebben en twee negatief geladen deeltjes elkaar afstoten. Als je de tafel aanraakt, komen de elektronen van de atomen in je vingers dicht bij de elektronen in de atomen van de tafel.
Hoe bewegen deeltjes?
In een vloeistof bestaan ook sterke aantrekkende krachten tussen de deeltjes, maar de deeltjes zitten niet erg lang aan elkaar vast. Anders dan in een vaste stof vinden er voortdurend verschuivingen plaats. Deeltjes bewegen door elkaar heen, maar trekken wel voortdurend aan elkaar. De stof vloeit.
Kun je atomen zien?
Onderzoeksinstituut SuperSTEM in het Verenigd Koninkrijk onthulde recentelijk een nieuwe elektronenmicroscoop die objecten in beeld brengt op nog nooit vertoonde resolutie, waardoor individuele atomen zichtbaar worden. SuperSTEM heeft nu drie elektronenmicroscopen die wetenschappers voor hun onderzoek kunnen gebruiken.
Hoe weten we dat atomen bestaan?
Atomen bestaan uit drie kleinere deeltjes, namelijk elektronen protonen en neutronen. In de kern van een atoom zitten neutronen, die neutraal geladen zijn, en protonen met een positieve lading. De protonen en neutronen zijn zwaarder, waardoor ze in het midden van het atoom blijven zitten.
Waar zit een atoom in?
Hoe bewegen atomen?
Atomen bewegen altijd. De snelheid van de beweging hangt af van de fase waarin de stof zich bevindt. Als het om een vaste stof gaat, dan trillen de atomen tegen elkaar aan, maar ze bewegen niet. In een vloeistof bewegen de atomen al meer, maar ze bewegen het allersnelst als ze in de gasfase zitten.
Hoe noem je de beweging van deeltjes?
De deeltjessnelheid is periodiek, het deeltje beweegt zich heen en weer om de evenwichtstoestand. De deeltjessnelheid is een vectoriële grootheid, die grootte en richting heeft.
Als je de tafel aanraakt, komen de elektronen van de atomen in je vingers dicht bij de elektronen in de atomen van de tafel. Als elektronen van een atoom dicht genoeg bij de nucleus van een ander atoom komt, kunnen hun danspatronen veranderen.