Inhoudsopgave
Waar bestaat een uiteenzetting uit?
Een uiteenzetting bestaat steevast uit drie delen: de inleiding, de kern en het slot. Als je je aan deze opbouw houdt, wordt je stuk voor iedereen duidelijker, omdat de lezer weet waar hij aan toe is.
Wat voor Tekstsoort is een uiteenzetting?
In een uiteenzetting wordt een bepaald onderwerp objectief uitgewerkt. De auteur legt bijvoorbeeld iets uit, hij beantwoordt een vraag, hij draagt oplossingen voor een probleem aan of hij geeft een historisch overzicht van iets. Hij heeft daarbij geen andere bedoeling dan de lezer te informeren.
Hoe maak je een uiteenzetting?
Het doel van een uiteenzetting is om informatie te geven over een onderwerp. De schrijver geeft informatie aan de lezer en geeft hierbij ook uitleg. Het is ook belangrijk dat het een objectieve tekst is: de mening van de schrijver wordt niet gegeven.
Wat is een narratieve tekst?
Een verhalende tekst of narratieve tekst (Lat narrare = vertellen) is een tekst met een betekenisvolle dosis narrativiteit. Dat betekent o.m. dat een vertellende instantie, gewoonlijk aangeduid als de verteller, verslag uitbrengt over een gebeurde geschiedenis, die historisch of verzonnen is.
Wat is het Tekstdoel van een betoog?
In de loop van de tekst moet de lezer voor het standpunt van de schrijver gewonnen zijn; een betoog wil je ervan overtuigen om het met dit standpunt eens te zijn.
Wat is het Tekstdoel van een betogende tekst?
Met een overtuigende of betogende tekst wil de schrijver de mening van de lezer met argumenten beïnvloeden. Voorbeelden kunnen zijn: een commentaar of column in een krant of tijdschrift, een toespraak in de Tweede Kamer, een post op sociale media, een recensie over een boek, film of game of een ingezonden brief.
Wat is een uiteenzetting voorbeeld?
In een uiteenzetting noem je in de inleiding duidelijk het onderwerp van de tekst. Omdat je de lezer wil informeren, zul je het onderwerp ondubbelzinnig en duidelijk moeten maken. ‘Een computer uit de Aspire-lijn’ is een voorbeeld hoe het niet moet.
Wat zijn de kenmerken van een uiteenzetting?
De uiteenzetting Het is een objectieve tekst waarmee je feiten en uitleg geeft over een onderwerp. In een uiteenzetting geef je niet je mening. Je geeft feiten die waar en controleerbaar zijn. Meningen van anderen breng je neutraal, zonder je eigen mening erover te geven.
Wat is het verschil tussen een uiteenzetting en een beschouwing?
Een uiteenzetting is doorgaans objectief, maar kan ook subjectieve elementen bevatten, bijvoorbeeld als bepaalde feiten niet worden vermeld. Een beschouwing opinieert. Dat gaat via meningen, zoals in een opiniestuk.
Schrijf eerst op voor welk publiek jij de tekst schrijft (bijv. ‘jongeren’). Schrijf vervolgens het onderwerp van de uiteenzetting op en het doel van jouw tekst….Schrijf vervolgens per onderdeel uit wat je wilt zeggen:
- Inleiding. Introduceer het onderwerp en trek de aandacht.
- Kern.
- Slot.
Wat is een Uiteenzettende tekst?
Een uiteenzettende tekst In een uiteenzetting legt de schrijver iets uit op een neutrale manier. Net zoals bij informatieve en instructieve teksten komen meningen niet voor in uiteenzettingen. Een uiteenzetting lijkt best veel op een informatieve tekst.
Wat moet er in een inleiding van een uiteenzetting?
In de inleiding is het de bedoeling om de aandacht van de lezer te trekken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het onderwerp te relateren aan het nieuws, een anekdote (eigen ervaring/verhaal) te vertellen of door de lezer een vraag te stellen.
Wat voor soort tekst is een uiteenzetting?
Uiteenzetting. In een uiteenzetting komt zelden het woord ‘ik’ voor. De schrijver wil de lezer immers alleen maar informeren. In wat minder professionele teksten vind je wellicht iets in de trant van ‘ik zal jullie nu vertellen…’, maar in je studieboek of in een nieuwsbericht zal dit niet het geval zijn.