Waar staat IBOP voor?

Waar staat IBOP voor?

De IBOP is een ééndaagse test, waarbij uw merrie door een eigen ruiter/menner wordt voorgesteld. Bijna alle KWPN-regio’s organiseren IBOP-proeven voor spring- en dressuurpaarden. De IBOP voor Gelderse paarden wordt één keer per jaar in november gehouden.

Wat is IBOP paarden?

De IBOP (Individueel Bruikbaarheid Onderzoek Paarden) voor KWPN-paarden is bedoeld om inzicht te krijgen in de natuurlijke aanleg van een paard voor de dressuur- of springsport. De IBOP is een ééndaagse test, waarbij uw paard door een eigen ruiter wordt voorgereden.

Wat is een EPTM test?

De EPTM (Eigen Prestatie Toets Merries) wordt kortweg de merrietest genoemd en is bedoeld om inzicht te krijgen in de natuurlijke aanleg van een merrie voor de dressuur- of springsport. De EPTM-test is inclusief het zadelmak maken van de merrie en duurt zeven weken.

Wat is een Sportpredicaat?

Om het sportpredikaat te verdienen, moeten merries in de sport aan de daarvoor gestelde eisen voldoen. Dressuurpaarden krijgen het sportpredikaat bij een klassering van Z2-dressuur met een winstpunt of Z-samengesteld met vijf winstpunten.

Wat is Genoomfokwaarde?

Genoomfokwaarde voor osteochondrose. In 2016 introduceerde het KWPN de genoomfokwaarde voor osteochondrose, die de genetische aanleg van het paard weergeeft ten opzichte van de actuele KWPN-populatie. Concreet: heeft een paard een hogere of lagere kans dan gemiddeld om OC door te geven aan zijn of haar nakomelingen.

Wat houdt Prok of DOC in?

PROK staat voor Project Röntgenologisch Onderzoek KWPN. Uiteraard wil een fokker graag een paard fokken dat gezond is. Ook in het fokdoel van het KWPN is gezondheid opgenomen. Het predicaat PROK wordt uitgegeven aan KWPN-paarden die voldoen aan de röntgenologische eisen van het stamboek.

Hoeveel punten IBOP KFPS?

Om definitief tot kroon te worden aangewezen moet een merrie een IBOP-proef of een ABFP-test geldt dat het resultaat minimaal 77 punten dient te zijn.

Wat is predicaat paard?

Predicaten zijn voor een fokker belangrijke graadmeters voor de kwaliteit van hun merrie. Op de stamboekkeuring kan een merrie worden aangeboden voor opname in het stamboek, dat is het begin. Door te voldoen aan bepaalde eisen op het gebied van exterieur of prestatie kan een merrie een predicaat toegekend krijgen.

Wat is een keur merrie?

merrie met predicaat “keur”. kwaliteitsvolle merrie die het stamboekpredicaat “keur” heeft gekregen, omdat zij een exterieur en aanleg voor de sport heeft die beter zijn dan het gemiddelde. Voorbeelden: De keurmerrie Lymore heeft veel aanleg voor zowel dressuur als het springen.

Wat is een KWPN merrie?

PROK staat voor Project Röntgenologisch Onderzoek KWPN. In het fokdoel van het KWPN staat onder andere dat het KWPN gezonde paarden wil fokken. Het predikaat PROK wordt uitgegeven aan merries die voldoen aan de röntgenologische eisen van het stamboek.

Wat is een DOC predicaat?

Het KWPN heeft een predicaat ontwikkeld voor merries en hengsten die gemiddeld of beter dan gemiddeld scoren op de vererving van osteochondrose. Dit predicaat wordt het D-OC-predicaat genoemd en wordt afgegeven aan paarden die hoger dan 95 scoren.

Related Posts