Waar zit de zeearend Oostvaardersplassen?
Sinds 2006 broedt in de Oostvaardersplassen een zeearendpaar. Het gebied is voor de zeearenden de ideale rustplaats. Hun enorme nest van wel 1.70 meter doorsnede bevindt zich in een boom in een voor mensen verboden gedeelte. Ná 1 mei 2019 is de wandelroute Zeearend (groen, 5 km) naar observatiehut De Zeearend geopend.
Wil je de zeearenden zelf bekijken dan heb je het meeste kans om ze te zien vanaf de Grote Praambult. Vanaf dit punt is ook het enorme nest in het moeras te zien. Daarnaast laten de arenden zich regelmatig bekijken vanaf de observatiehutten de Zeearend en de Schollevaar. Neem hiervoor wel een goede verrekijker mee.
Waar overwinteren visarend?
Visarenden zijn trekvogels en overwinteren in (tropisch) Afrika. Het zijn echte specialisten: ze eten enkel vis. Visarenden broeden op alle continenten behalve Antartica.
Hoe kan je de zeearend herkennen?
Hoe kan je de zeearend herkennen? Een totale lengte van 70 tot 92 cm. Een enorme vleugelspanwijdte van 200 tot 250 cm. Volwassen vogels hebben een bruin verenkleed, met een lichtere hals en kop en een grote gele snavel. Ze hebben een witte staart en lange, ‘gevingerde’ vleugels.
Wat is de Rode Lijst van de zeearend?
Rode lijst. De zeearend is een imposante, zeer grote roofvogel (‘vliegende deur’) van waterrijke gebieden. Leeft van vis, watervogels en ook van aas, vooral als er ijs ligt. Lange tijd een zeldzame wintergast, maar tegenwoordig zelfs broedvogel in Nederland in toenemende aantal (2018: 14 paar). Trage, diepe vleugelslag, maar schroeft vaak in
Wat is de favoriete jachtgrond van de zeearend?
De favoriete jachtgronden van de zeearend zijn, anders dan zijn naam doet vermoeden, grote zoetwatergebieden. Hier jaagt hij vanaf een zitplaats of vanuit de lucht. Meerkoeten, eenden en vissen staan op zijn menu. Maar hij kan ook prooien, zoals konijnen en jonge nestvogels, vangen.