Waarom ben ik overdag zo slaperig?

Waarom ben ik overdag zo slaperig?

Narcolepsie en idiopathische hypersomnie zijn zeldzame ziekten. Bij onderzoek naar overmatige slaperigheid wordt daarom altijd ook gekeken naar veel voorkomende oorzaken voor slaperigheid overdag zoals een slechte slaapkwaliteit, bijvoorbeeld door slaapapneu of te korte en/ of onregelmatige bedtijden.

Overdag in slaap vallen is een verschijnsel dat meestal voortkomt uit een slechte slaaphygiëne. In sommige gevallen gaat het hier om slaapziektes, maar in andere gevallen gaat het meestal om een effect dat optreedt als gevolg van te weinig slapen. Overdag in slaap vallen wordt ook wel hypersomnie genoemd.

Waarom slaapapneu bij overgewicht?

Het is opvallend dat mensen met slaapapneu vaker overgewicht hebben. Dat is ook wel logisch te verklaren. Het overgewicht door slaapapneu kan ontstaan doordat er sprake is van een verstoorde hormoonhuishouding. Ook is er door de slaapapneu te weinig zuurstofopname.

Is overgewicht obesitas?

Obesitas is een extreme vorm van overgewicht. Of er sprake is van overgewicht wordt vaak berekend aan de hand van het lichaamsgewicht, de BMI en de middelomtrek. Van overgewicht is sprake bij een BMI van 25 of hoger. Van obesitas is sprake bij een BMI van 30 of hoger.

Wat kun je zelf tegen apneu doen?

Wat kan je zelf doen aan slaapapneu?

  1. Vermijd alcohol voor het slapen.
  2. Vermijd roken.
  3. Let op een gezond lichaamsgewicht.
  4. Zet het hoofdeinde van het bed iets omhoog.
  5. Slaap niet op je rug.
  6. Vermijd spierverslappende medicijnen, zoals bijvoorbeeld benzodiazepinen (slaapmiddelen)

Hoe afvallen met obesitas?

Om af te vallen moet u minder energie (calorieën) binnenkrijgen en meer bewegen. Een volwassene heeft 2000-2500 calorieën per dag nodig. Hiermee blijft u op gewicht. Als u dagelijks zo’n 500 calorieën minder neemt, valt u af.

Hoe afvallen obesitas?

In het kort

  1. Overgewicht kunt u minder maken met: goede voeding. meer bewegen.
  2. U kunt hulp krijgen van uw huisarts, praktijkondersteuner, leefstijlcoach, diëtist, fysiotherapeut of oefentherapeut.
  3. Wat goed werkt is meedoen aan een leefstijl-programma.
  4. Een paar kilo lichter worden is al heel goed voor uw gezondheid.

Related Posts