Waarom gaan katten achter een laser aan?

Waarom gaan katten achter een laser aan?

Katten zijn dol op lasers, maar waarom eigenlijk? Het antwoord is vrij simpel: de bewegende, gekleurde stip activeert het jachtinstinct van katten. Katten zijn jagers en ze zien dat rode lampje als een prooi die ze willen vangen en eten.

Is een laser goed voor een kat?

Daarbij is de gebundelde laserstraal schadelijk voor de ogen. Daarom mag je absoluut niet direct in de lichtstraal kijken en mag je ook vooral niet in de ogen van je kat schijnen, aangezien de ogen van een kat nog veel gevoeliger zijn dan die van de mens.

De rode laser wakkert het jachtinstinct van een kat aan. Ze zien het lampje dus niet als een speeltje, maar eerder als een prooi. Een kat heeft meer staafjes in zijn ogen dan een mens. Daardoor heeft hij over het algemeen beter zicht dan wij, kan hij goed in het donker zien en mist hij geen enkele kleine beweging.

Hoeveel mW mag een laserpen hebben?

Sinds 5 februari 2014 zijn in Europa laserpennen met een maximaal vermogen van 1mW legaal te koop. Laserpennen met een vermogen van meer dan 1 mW zijn illegaal in Europa. Men denkt vaak dat 5 mW de grens is, maar dat is niet zo. Een laserpen van maximaal 1 mW valt onder klasse 2 en is legaal te koop en te gebruiken.

Hebben katten licht nodig?

Om te kunnen zien heb je licht nodig, dat de ogen binnenkomt via de pupil. De grootte van de pupilopening bepaalt hoeveel licht er naar binnen kan. Als er veel licht is, worden de pupillen heel klein (bij de kat spleetjes), als er weinig licht is worden de pupillen erg groot en rond.

Wat kun je doen met een laser?

Laserpennen zijn volgens de politie om te gebruiken voor het aanwijzen van presentaties en niet om op vliegtuigen of andere verkeer te richten. Waarom is het gevaarlijk om een laserpen te gebruiken? Als je in een laserpen kijkt kan het oog ernstige schade oplopen.

Hoe kan ik katten verjagen?

Ga bij voorkeur voor planten waar katten niet van houden:

  • Ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum)
  • Vuurwerkplant (Dictamnus)
  • Citroengeranium (Pelargonium graveolens)
  • Citroentijm (Thymus citriodorus)
  • Citroenmelisse (Melissa officinalis)
  • Citroenverbena (Aloysia triphylla)
  • Wijnruit (Ruta graveolens)
  • Stekelige mei- en vuurdoorn.

Welke laserpennen zijn verboden?

In Nederland is het verboden om laserpennen die sterker dan 5 milliwatt zijn aan consumenten te verkopen. Toch bleken wij probleemloos pennen van 100 milliwatt en zelfs 200 milliwatt in Nederlandse webshops te kunnen aanschaffen.

Kan je een kat in het donker laten?

Laat het licht maar gewoon uit hoor! Dat zal hij leuker vinden dan aan… Zolang er ergens in de kamer een raam is of een dikke kier onder een deur zal hij voldoende kunnen zien. Alle katten zien erg goed in het donker (daardoor zien ze wel nooit kleuren), maar ze hebben wel iets licht nodig (heeel erg weinig hoor!!).

Hoe gevaarlijk is een laser?

Een laser kan tijdelijk of blijvend letsel aan uw oog veroorzaken. Als u door een laser in de ogen bent geraakt dan heeft u tijdelijk of blijvend verlies van gezichtsvermogen. Een laser met een vermogen boven 300mW kan brand veroorzaken, vooral wanneer een vergrootglas de laserbundel verder concentreert.

Related Posts