Waarom is online veiligheid belangrijk?

Waarom is online veiligheid belangrijk?

Meer gebruik van internet brengt helaas ook criminaliteit met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan online pesten, oplichting, internetfraude of het hacken van een van je apparaten met internetverbinding. Om deze reden is het belangrijk dat je je bewust bent van mogelijke risico’s van internetgebruik.

Wat betekent veilig internetten?

Een goede virusscanner beschermt je pc tegen malware zoals ransomware (gijzelsoftware) en nepwebsites (phishing). Gebruik sterke en unieke wachtwoorden. Een wachtwoordmanager helpt daarbij: het is veilig én handig. Dit programma slaat wachtwoorden op in een kluis die je beveiligt met een hoofdwachtwoord.

Is het internet veilig?

Verbinding maken met een eigen wifi-netwerk of mobiel internet is relatief veilig, maar met een openbaar wifi-netwerk is het risico groot. Het is namelijk niet altijd duidelijk wie er meekijkt. Als je op ‘https://’-websites blijft, zien meekijkers niets.

Wat is digitale veiligheid?

Situatie waarin je geen schade hebt of krijgt door verstoring of uitvalSituatie dat gebruikers niet meer in een digitaal systeem kunnen werken.

Wat betekent online privacy?

Privacy betekent dat je dingen kunt doen zonder dat de buitenwereld daar weet van heeft, inbreuk op maakt of invloed op heeft. Privacy schermt je af van bespieding en beïnvloeding. Het is het recht om met rust gelaten te worden.

Wat doet de overheid tegen cybercrime?

Meer bevoegdheden voor overheid helers van (digitale) gegevens arresteren; op afstand onderzoek laten doen in computers van criminelen of hierin binnendringen; gegevens overnemen of ontoegankelijk maken (bijvoorbeeld kinderporno of e-mailberichten met informatie over misdrijven).

Wat doet Nederland tegen cybercrime?

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) (link naar andere website) zorgt voor digitale veiligheid in Nederland. Dit doet het NCSC in samenwerking met politie, justitie, inlichtingsdiensten en bedrijven. Bij dreigingen of kwetsbaarheden geeft het NCSC een waarschuwing af in de vorm van een beveiligingsadvies.

Hoe kun je je data beschermen?

Wachtwoord en encryptie De makkelijkste manier om je data te beschermen is door het instellen van een wachtwoord. Kies hierbij het liefst een wachtwoord van minimaal 6 karakters en gebruik niet voor de hand liggende combinaties als 0000 of 1234. Daarnaast kan je encryptie toepassen op je mobiele data.

Wat kun je doen op het internet?

Naast het zoeken naar informatie en de contact mogelijkheden die er via internet te vinden zijn, kunnen we het internet ook gebruiken om ons te amuseren. Zo zijn er websites zoals Netflix en Youtube waarmee we kunnen kijken naar video’s.

Hoe beveilig je je gegevens?

Organisaties moeten moderne techniek gebruiken om persoonsgegevens te beveiligen. Denk hierbij aan antivirus software, firewall, back-ups, veilige wachtwoorden, een beschermde online omgeving, tweefactorauthenticatie, en het versleutelen van data (encryptie).

Gerelateerde berichten