Waarom komt er regen uit een wolk?

Waarom komt er regen uit een wolk?

Regen is een vorm van neerslag waarbij waterdruppels uit een wolk vallen. Als de temperatuur van de wolk en de lucht onder de wolk boven nul is, bestaat de wolk geheel uit water. Door botsing van waterdruppeltjes kunnen de druppels verder aangroeien. Zijn ze groot genoeg, dan vallen ze uit de wolk en regent het.

Wat komt er uit een wolk?

Een wolk is een zichtbare verzameling – al dan niet onderkoelde – waterdruppeltjes of ijskristalletjes in de atmosfeer op enige hoogte boven het aardoppervlak. Waterwolken ontstaan doordat waterdamp in verzadigde lucht condenseert rond condensatiekernen.

Kan het regen als het vriest?

Als er regen valt die niet onderkoeld is maar wel bevriest op de grond, mag er in de meteorologie strikt genomen niet gesproken worden van ijzel, men spreekt dan van aanvriezende regen. Bij deze neerslagvorm vindt bevriezing alleen plaats op voorwerpen die een temperatuur onder nul graden Celsius hebben.

Hoe ontstaat regen kind?

Als lucht afkoelt, verandert waterdamp in waterdruppeltjes. Dit heet condenseren. Er ontstaan wolken van piepkleine druppeltjes in de lucht. Veel piepkleine druppeltjes samen vormen één regendruppel.

Hoe worden wolken donker?

Wolken bestaan uit kleine waterdruppels. Als er veel waterdruppels in een wolk zitten, is de wolk dikker en kan er minder zonlicht doorheen. Ze zijn dan donkerder.

Waarom zoveel wolken?

Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht. En hoe hoger de temperaturen, hoe meer water er continu verdampt uit zeeën en meren. Dat gaat allemaal de lucht in en vormt daar wolken. Dat mooie winterplaatje met die stralend blauwe lucht, zou ook wel eens steeds zeldzamer kunnen worden.

Een wolk bestaat uit een hele boel waterdruppeltjes en of ijskristalletjes bij elkaar in de lucht. Of een wolk bestaat uit waterdruppeltjes of ijskristalletjes is afhankelijk van de temperatuur in de atmosfeer. Als de temperatuur boven de 0 graden is, dan bestaat de wolk uit waterdruppeltjes.

Lees ook:   Wat is Kasritme?

Related Posts