Waarom lekt mijn bananenplant?

Waarom lekt mijn bananenplant?

Wanneer de banaan gezond groeit zal deze druppeltjes water produceren. Net als mensen kunnen bananenplanten namelijk zweten. Vaak ziet u in de ochtend druppels hangen aan de randen van de bladeren. Dit is normaal en men noemt dit officieel guttatie.

Wat te doen tegen Guttatie?

Merk je dat de plant er veel last van heeft? Geef hem dan iets minder water. Vaak ligt de verdamping via het blad ’s nachts even stil, onder andere door de koudere temperatuur. Soms kan het helpen om te zorgen dat ook ’s nachts de temperatuur warmer is zodat er dan ook water verdampt kan worden via het blad.

Waarom Guttatie?

Guttatie treedt als op dauw gelijkende druppels vooral net na zonsopkomst op als de activiteit van de plant toeneemt en de luchtvochtigheid nog hoog is. Op dit moment is de concentratie aan mineralen in de plant relatief groot wat resulteert in een grotere osmotische druk en bijgevolg neemt de plant meer water op.

Lees ook:   Is Maroon 5 just Adam Levine?

Waarom zweet mijn Monstera?

In de nacht zijn de poriën van het blad dicht en verdampt een plant geen water. Bij andere planten kun je het makkelijk voorkomen, zoals bijvoorbeeld bij de Monstera of Epipremnum. Guttatie houdt bij deze planten vaak op als je minder water aan je planten geeft.

Het verschijnen van waterdruppels aan de puntjes van de bladeren is een proces dat guttatie heet. Bij sommige planten, zoals de bananenplant en planten uit de Alocasia familie, zie je dit regelmatig. Meestal de dag nadat je water hebt gegeven.

Waarom krijgt mijn bananenplant bruine bladeren?

Dit is namelijk een teken van te weinig licht en/of te weinig water. Zet ‘m in dat geval maar gauw op een plek waar hij meer licht krijgt en let er op dat je de plant genoeg water geeft. Heb je daar hulp bij nodig? Download dan de Plantsome app, die je helpt herinneren wanneer je welke planten water moet geven.

Lees ook:   Hoeveel km vergoeding is normaal?

Hoe veel water verbruikt een bananenplant?

In de zomer verbruikt de bananenplant ongeveer 2x zoveel water als in de winter. Als het in de zomer erg warm wordt, zullen de grote bladeren veel vocht verdampen. We raden dan aan om vaker water te geven. Over het gehele jaar genomen is twee keer per week voldoende.

Wat is rotting bij de bananenplant?

Rotting bij de stam is het gevolg van te veel water. Snijd dit weg en geef voortaan minder water. Mocht de bananenplant toch last krijgen van ziektes of ongedierte dan raden wij aan om dit chemisch of biologisch te behandelen. Info ongedierte bestrijding.

Wat zijn de plagen van bananenplanten?

Ziektes. In principe zijn bananenplanten niet heel erg onderhevig aan plagen of ziektes. De meeste problemen doen zich voor tijdens de wintermaanden. De meest voorkomende problemen zijn spintmijt, bladluis of rotting door een te natte grond. De eerste twee plagen worden het best zo spoedig mogelijk adequaat behandeld.

Lees ook:   Welk land heeft de meeste fietsen?

Hoe voorkom je scheuten bij de bananenplant?

De bananenplant vormt regelmatig nieuwe scheuten onderin bij de stam. Deze kan je van de plant scheuren, of met een schepje verwijderen, als er voldoende wortels zijn gevormd. Plaats dit stekje vervolgens in lichtvochtige en luchtige potgrond.

Related Posts