Waarom neemt cybercrime toe?
Cybercrime neemt toe, omdat criminelen sinds de coronacrisis minder inkomsten hebben via de ’traditionele criminaliteit’. Vooral tijdens lockdowns zijn mensen vaker thuis waardoor inbreken lastiger is. Verder waren mensen minder vaak op straat te vinden waardoor zakkenrollers minder slachtoffers konden maken.
Wat is het probleem van cybercrime?
Cybercriminelen gebruiken computers om onder meer bankrekeningen te plunderen, computers te infecteren en mensen af te persen met gestolen privézaken. Het kabinet wil meer doen om cybercriminaliteit te bestrijden. Het WODC heeft veel onderzoeken verricht op dit gebied.
Hoe kan je cybercrime voorkomen?
Tips om cybercrime te voorkomen
- Zorg dat uw computer goed beveiligd is en installeer updates zodra ze beschikbaar zijn.
- Maak gebruik van een virusscanner, firewall, scriptblockers (apps die scripts tegenhouden die een virus kunnen bevatten)
- Gebruik een sterk wachtwoord – bijvoorbeeld een lange wachtzin -.
Wat is Cyberafpersing?
Cybercrime is een vorm van digitale criminaliteit waarbij internetcriminelen inbreken op bijvoorbeeld een computer, telefoon of het complete netwerk van een organisatie. De motieven van internetcriminelen lopen uiteen, maar de impact is over het algemeen enorm.
Wat doet digitale recherche?
Door het veiligstellen en interpreteren van digitale sporen een vermissing helpen oplossen. Of met het screenen van bestanden, telefoondata of internetcontacten een overvaller traceren. Als digitaal expert speel je een cruciale rol in rechercheonderzoeken.
Wat zijn de meest voorkomende cyberaanvallen?
Laten we eens kijken naar de meest voorkomende cyberaanvallen in 2021 en hoe te voorkomen.
- Phishing. Phishing is een aanval die mensen ertoe verleidt om gegevens achter te laten of malware naar hun apparaten te downloaden.
- Ransomware-aanvallen.
- Malware.
- Datalekken.
- DDoS-aanvallen.