Waarom zelf nakijken?

Waarom zelf nakijken?

Het is een extra kans op begeleide inoefening; De feedback volgt snel op de opdracht en is dus extra krachtig; Leerlingen leren kritisch te zijn op hun eigen werk; Er is minder nakijkwerk na schooltijd.

Hoe moet je nakijken?

Verschillende vormen van nakijken Onderstrepen in plaats van doorstrepen, een groene pen in plaats van een rode en punten tellen in plaats van fouten tellen. De manieren waarop je kunt nakijken zijn eindeloos. Welke vorm je ook kiest, een ding hebben ze gemeen: het kost heel veel tijd. Geef je ook feedback?

Wat is een goede rubric?

Je kunt rubrics gebruiken om studenten te beoordelen en van feedback te voorzien. Een rubric heeft de vorm van een tabel. In de rijen staan beoordelingscriteria, in de kolommen de niveaus/scores en in de velden staat een beschrijving van een prestatie op een bepaald niveau van een criterium.

Waarom geven we cijfers?

Cijfers zijn niet alleen maar slecht. Met een cijfer maak je de balans op van het leren; kennis is op deze manier meetbaar. Niet alleen voor leerlingen, maar ook voor jou als docent. Je kunt er namelijk uit opmaken of je lessen en instructies duidelijk zijn.

Waarom geven wij cijfers?

Daarnaast geven cijfers ook een duidelijk beeld van de prestaties van de leerlingen, het is meetbaar, het biedt ‘duidelijke taal’ met betrekking tot de prestaties en is daardoor gemakkelijk aan anderen te laten zien, te begrijpen en te bespreken.

Hoe werkt een rubric?

Een rubric bestaat altijd uit twee elementen: Criteria waarop een prestatie beoordeeld wordt (figuur 1 – eerste kolom) Verschillende levels/niveaus waarop deze criteria zijn beschreven (figuur 1 – tweede t/m zesde kolom).

Waarom cijfers niet werken?

Op steeds meer scholen gaan cijfers in de ban. In het beste geval zouden ze te weinig zeggen over het leerproces. In het slechtste geval zouden cijfers leerlingen zelfs demotiveren. De leercurve van leerlingen is gebaat bij intrinsieke motivatie, terwijl cijfers juist een extrinsieke impuls geven.

Waarom cijfers afschaffen?

De kritiek op de toets- en cijfercultuur in het onderwijs neemt toe. Meer formatief toetsen met rijke feedback die leerlingen verder helpt en minder summatief toetsen waarbij met het cijfer van de toets voor de leerling het leren eindigt. …

Hoeveel leraren zijn er in het basisonderwijs?

Er stonden in 2017 in Nederland 154 duizend leraren voor de klas in het basis onderwijs. Dit zijn vooral vrouwen. Van de mannen die voor de klas staan, is een groot deel ouder dan 55 jaar. Daarnaast ligt het aandeel leerkrachten met een migratieachtergrond lager dan in de bevolking.

Nakijken: verantwoordelijkheid overdragen aan de leerlingen. Ook vergroot je hiermee de betrokkenheid van de leerlingen bij hun eigen leerproces en maak je ze meer verantwoordelijk. Deze verantwoordelijkheid moet je dan wel stapsgewijs overdragen en ondersteunen met heldere instructies.

Related Posts