Wat betekent lithos?

Wat betekent lithos?

Lithografie of steendruk (lithos is Grieks voor steen) is een vlakdruk-techniek, die berust op het principe dat vet en water elkaar afstoten. Eerst maakt de kunstenaar met vet tekenmateriaal een tekening op een kalkstenen plaat, een lithosteen.

Hoe maak je een litho?

Lithografie techniek Bijzonder aan lithografie is dat er direct op de kalksteen wordt geschreven of getekend. Dit gebeurt met vette krijt of vette inkt. De steen wordt vervolgens ingewreven met een mengel van Arabische gom en salpeterzuur. Dit mengsel dringt alleen in de steen op plekken waar niet is getekend.

Wat is een lithografisch systeem?

Lithografie is een grafische techniek die tot de vlakdruk behoort. Het woord is afgeleid van de Oudgriekse woorden λίθος lithos (steen) en γράφειν graphein (tekenen/schrijven) en betekent steendruk. Als drager van de tekening dient een bepaald soort kalksteen of (tegenwoordig) een gecoate metalen plaat.

Wat is Lithograferen?

(lithografeerde, heeft gelithografeerd), op steen tekenen, in steendruk vervaardigen.

Wat betekent getekend in de plaat?

Lithografie is een grafische techniek die tot de vlakdruk behoort. Het woord is afgeleid van de Oudgriekse woorden λίθος lithos (steen) en γράφειν graphein (tekenen/schrijven) en betekent steendruk. Met een pers wordt de geïnkte tekening overgebracht op papier.

Wat is een litho kunst?

Lithografie is een druktechniek die wordt verkregen door in het algemeen te inkten op een kalksteen en een drukvlak dat het mogelijk maakt om een origineel werk in verschillende exemplaren en in beperkte editie. Een echt kunstwerk, lithografie maakt deel uit van het grafische proces.

Hoe werkt fotolithografie?

Een planografisch, fotomechanisch procédé dat uitgaat van hetzelfde principe als lithografie, te weten de afstoting van olie en water, maar waarbij de afbeelding met behulp van een fotografisch procédé op de plaat wordt overgebracht.

Related Posts