Wat doet hommel met stuifmeel?

Wat doet hommel met stuifmeel?

Hommels leven net als alle andere bijen van nectar en stuifmeel, de suikerrijke nectar is de energiebron van de hommel. Het stuifmeel kunnen de vrouwtjes met behulp van nectar en hun voorpoten tot een klompje samen plakken aan hun achterpoten en zo vervoeren naar het nest.

Is Hommel een bij?

Toch zijn er een aantal duidelijke verschillen tussen hommels en bijen. Hommels zijn namelijk groter en hebben meer haar op hun lichaam. Dit maakt ze beter geschikt voor bestuiving dan bijen. Verder produceren hommels, in tegenstelling tot bijen, geen honing.

Hoe bestuift een hommel een bloem?

Bestuiving door hommels en bijen De insecten verzamelen het stuifmeel door te wrijven tegen de meeldraden van de plant. Het stuifmeel verzamelt zich op de achterste poten in de dichte haren die als stuifmeelkorf worden gebruikt. Bij het bezoek aan meerdere bloemen kunnen stuifmeelkorrels overgebracht worden.

Kan een bij prikken?

Ze kunnen ons wel steken, maar we hebben er geen last van. Hommels zijn grote bijen en hebben angels die groot genoeg zijn om door onze huid heen te prikken. En dat voelen we wel! Dit geldt overigens alleen voor de koninginnen en de werksters.

Hommels kunnen tot wel twee uur achter elkaar stuifmeel verzamelen tot een gewicht van 60% van hun lichaamsgewicht. Het stuifmeel kunnen de vrouwtjes met behulp van nectar en hun voorpoten tot een klompje samen plakken aan hun achterpoten en zo vervoeren naar het nest.

Waarom zitten hommels op de grond?

De spieren moeten tenminste 30 graden zijn om goed te kunnen vliegen. Hoe kouder de temperatuur buiten, hoe meer moeite het de koningin kost. Het gevolg is dat de hommel niet verder kan vliegen waardoor je haar uitgeput aantreft op de grond.

Wat doet een hommel met honing?

Bijen maken honing, hommels niet. Zowel de bij als de hommel heeft een koningin. Er zit wel een verschil tussen de 2 soorten koninginnen: de bijenkoningin zorgt samen met haar werkers voor de eieren en de bijtjes en ook voor het leggen van nieuwe eitjes. De hommelkoningin doet dit allemaal zelf zonder hulp.

Wat doen hommels in de grond?

Sterker nog, het zijn nuttige dieren die een belangrijke rol vervullen bij het bestuiven van bloemen en planten. Ook zijn ze een belangrijke voedingsbron voor andere dieren. Wel kunnen hommels voor overlast zorgen wanneer ze hun nest op een voor mensen onhandige plek bouwen.

Gerelateerde berichten