Wat gebeurt er als we zo door blijven gaan met luchtvervuiling?
Luchtvervuiling kan ziekten, allergieën en zelfs de dood van mensen veroorzaken, het kan ook andere levende organismen zoals dieren en landbouwgewassen schaden en het kan gebouwen beschadigen.
Luchtvervuiling veroorzaakt vooral hart- en vaatziekten. Eind 2005 is in een wetenschappelijk onderzoek het directe verband aangetoond tussen relatief lage blootstelling aan fijnstof en aderverkalking, bij muizen. Daarnaast is luchtvervuiling vooral ook geassocieerd met ziekten van de longen en longkanker.
Hoeveel CO2 absorbeert een plant?
Uit nieuw onderzoek blijkt dat planten tot wel zestien procent meer CO2 absorberen dan gedacht.
Wat zijn gevolgen van luchtvervuiling?
Je hebt bijvoorbeeld kans op longklachten. Maar vervuilde lucht kan ook hart- en vaatziekten en kanker veroorzaken. Ook overlijden er mensen door vervuilde lucht. Voor kinderen, ouderen en mensen die al ziek zijn, is het risico groter dan voor gezonde mensen.
Wat kunnen we doen om luchtvervuiling tegen te gaan?
Oplossingen:
- Autoluwe steden, autovrije binnensteden en milieuzones.
- Betere regels en meer oplaadpunten voor elektrische deelauto’s.
- Geen nieuwe snelwegen, wegverbredingen en parkeergarages.
- Lagere maximumsnelheden.
- Rekeningrijden.
- Geen vieze auto’s op straat.
- Scooter naar de rijbaan.
- Geen biobrandstof in de tank.
Hoeveel CO2 neemt een ha bos op?
In Europa staan er per hectare 300 tot 500 bomen. Als conclusie voor de berekening voor de cijfers op de website van Encon wordt er gerekend met 24 kg CO2/boom en gemiddeld 500 bomen per hectare. Dat betekent dat 1 hectare bos: 500 bomen x 24 kg CO2/boom = 12.000 kg CO2 compenseert oftewel 12 ton CO2/hectare.
Hoeveel CO2 uitstoot compenseert 1 boom per jaar?
Bomen zijn zeer geschikt om CO2-uitstoot te compenseren. Een gemiddelde boom kan in een jaar ongeveer 20 kg CO2-uitstoot opnemen (compenseren) in zijn biomassa. Bomen nemen de CO2 op uit de lucht en zetten dit om in zuurstof.
Waarom is smog slecht voor je?
Smog bestaat uit een verhoogde hoeveelheid ozon (O3) in de lucht. Vooral mensen met long- en hartaandoeningen kunnen flink last hebben van smog. Smog kan je slijmvliezen en longen irriteren en zorgen voor hoest, droge keel en benauwdheid. In Nederland komt ernstige smog steeds minder vaak voor.