Inhoudsopgave
Wat gebeurt er in een spiercel?
Een spiercel of myocyt is een cel die beweging mogelijk maakt. Dit gebeurt door samentrekking of contractie. Er zijn 3 soorten spiercellen, namelijk skelet-, hart- en gladde spiercellen. Zowel skelet- als hartspiercellen vertonen dwarsstrepen.
Spiercellen hebben het vermogen om zich onder invloed van impulsen van motorische zenuwen samen te trekken. Spiercellen kunnen drie soorten spierweefsel vormen. Glad spierweefsel wat zich rond de organen en het spijsverteringsstelsel bevindt en hartspierweefsel waar de hartspier van gemaakt is.
Welke stof heb je nodig om spieren aan te maken?
Om te kunnen werken hebben spieren zuurstof nodig en heel veel energie. Die energie halen ze uit het voedsel. Je spieren kan je in 2 groepen indelen, namelijk de willekeurige spieren (dwarsgestreepte spieren) en de onwillekeurige spieren (gladde spieren).
Wat zijn de functies van spieren?
Functie van spieren. Spieren zorgen voor beweging. Skeletspieren zijn belangrijk voor het bewegen van het skelet. Door de skeletspieren kun je lopen, tillen, schrijven en andere dagelijkse dingen doen. Ook zorgen skeletspieren ervoor dat je lichaam op de goede temperatuur blijft.
Hoe groot is een skeletspiercellen?
Skeletspiercellen hebben een diameter van 10 tot 100 micrometer, de spieren zelf kunnen in lengte verschillen van enkele millimeters tot meerdere decimeters. Iedere spier bestaat uit honderden of zelfs wel duizenden verschillende spiercellen. Het menselijk lichaam bevat ongeveer 600 verschillende skeletspieren.
Wat is een spier weefsel?
Spierweefsel is elastisch weefsel, dat het vermogen heeft onder invloed van prikkels van vorm te veranderen. Bij prikkeling trekt een spier zich samen, waardoor hij korter en dikker wordt. Als prikkels kunnen dienen warmte, koude, kloppen of stoten, contact met chemische stoffen, elektriciteit.
Wat zijn de overeenkomsten tussen verschillende soorten spieren?
De verschillende soorten spieren hebben ook een verschillende werking, maar er zijn ook overeenkomsten tussen de spiersoorten. Verschillen zitten vooral in de aansturing van de spieren. Skeletspieren kun je bewust aansturen. Naar elke spier loopt een zenuw. Deze zenuwen sturen een elektrisch signaal naar de spier als je deze aan wilt spannen.