Wat is de definitie van wind?

Wat is de definitie van wind?

wind – Zelfstandignaamwoord 1. (meteorologie) de stroming van lucht veroorzaakt door luchtdrukverschillen 2. (biologie) gasvormige ontlasting uit de darmen wind – Werkwoord 1. eerste persoon enkelvoud tegenwoordige tijd van winden ♢ Ik wind 2.

Wat is KTS wind?

Wind in knopen (kts) Een knoop (kt) is een windeenheid die gebruikt wordt in de vaart en luchtvaart. Een knoop is een zeemijl (1852 meter) per uur. Een knoop is dus een snelheid van 1,852 kilometer per uur (km/h) ofwel 0,5144 meter per seconde (m/s).

Welke wind is koud fohn Chinook Mistral?

De Mistral is een sterke koude wind die in Frankrijk vanuit het noorden door de Rhônevallei de Middellandse Zee op waait. De Mistral kan in sommige extreme gevallen windsnelheden van 130 km/uur per halen met windstoten tot 150 km/uur! Gebruikelijker zijn windsnelheden van 6 tot 9 Bft.

Wat is 10 KTS?

Zuidwesten wind (komt uit het zuidwesten) grote zij-streepje 10 knopen kleine zij-streepje 5 knopen. Windsnelheid 15 knopen (1 knoop = 1852 meter) per uur. Zwarte driehoekje geeft aan: windsnelheid van 50 knopen (windkracht 10 volgens de schaal van Beaufort). Weet je het nog, westenwind.

Wat is het meervoud van wind?

Woordherkomst en -opbouw

enkelvoud meervoud
naamwoord wind winden
verkleinwoord windje windjes

Wat is de Windkant?

m., kant vanwaar de wind komt, loefzijde.

Is het of de wind?

Is het de of het wind In de Nederlandse taal gebruiken wij de wind.

Wat houd neerslag in?

iedere vloeibare of vaste vorm van water die uit de atmosfeer valt en de grond bereikt. Wolkendruppeltjes vallen ook, maar bereiken de grond niet en worden daarom niet tot neerslag gerekend. Om dezelfde redenen worden mist, dauw en rijp niet tot de neerslag gerekend.

Hoe waait de wind meestal?

Gemiddeld genomen komt de wind bijna 50% van de tijd uit het westen tot zuiden. Als de wind meer uit het oosten of noorden zou komen, zou ons weer er veel anders uit zien. Rond de evenaar schijnt de zon recht op het aardoppervlak en wordt het aardoppervlak het meest opgewarmd.

Waarom is er zoveel wind?

Dat het de laatste tijd steeds vaker harder waait, heeft te maken met de versterkte klimaatverandering. Gevolg is regelmatig onstuimig weer en meer storm. Doordat de aarde langzaam opwarmt, ontstaan boven oceanen meer storingen. Die storingen trekken door de zeestroming van de Atlantische oceaan over Nederland.

Hoe waait de wind meestal in Nederland?

In alle maanden is zuidwest de overheersende windrichting, vooral in de winter- en herfstmaanden. In de herfst- en wintermaanden waait de wind zo’n 30% van de dagen uit het zuidwesten. In het voorjaar is te zien dat de windrichtingen noord en noordoost bijna net zo vaak voorkomen als de zuidwestenwinden.

Wat is de Regenkant?

Elk huis heeft een zogenaamde regenkant. Dat is de kant van het huis dat het meeste te verduren heeft van neerslag. Op een gegeven moment kunnen de voegen, metselwerk en stenen zo verzadigd raken dat het doorslaat naar de binnenmuren.

Wat betekent geen wind in de zeilen?

Geen wind in de zeilen betekent stil liggen van de boot. Zo bedoelt dit spreekwoord om een aanvaller “plat te leggen” door al te verdedigen voordat de aanval is ingezet. Voor de wind gaan. Dit gezegde is vergelijkbaar met: De wind in de rug hebben.

Is die wind zaait voor de wind?

die wind zaait zal storm oogsten (=wie kwaad doet, zal er uiteindelijk zelf de gevolgen van dragen) elke bos stro waait voor de wind (=onder makkelijke omstandigheden kan iedereen welvaren of iets uitvoeren) hoge bomen/masten vangen veel wind (=in een hoge positie heeft men ook veel verantwoordelijkheid)

Hoe kan iemand door wind en weer gaan?

Door wind en weer gaan. Zoals in letterlijke zin slecht weer wordt getrotseerd zo is er in figuurlijke zin niets dat het bereiken van het doel in de weg kan staan. Hij krijgt de wind van voren. Als iemand iets verkeerd heeft gedaan kan het hem overkomen dat hij een uitbrander krijgt of hem flink de waarheid wordt verteld.

Related Posts