Inhoudsopgave
Wat is een schoolbeleid?
Schoolbeleid kan immers in verschillende beleidsdomeinen worden opgesplitst: enerzijds een onderwijsgericht, organisatiegericht, budgetgericht en kwaliteitsgericht beleidsdomein, die gaan over de intern gerichte werking van de school en anderzijds een omgevingsgericht beleidsdomein.
Waarom Leerlingparticipatie?
Leerlingenparticipatie stimuleert diverse vaardigheden van leerlingen die zelf actief participeren. Ze ontwikkelen sterkere algemene vaardigheden, hebben meer zelfvertrouwen en een betere sociale status, en ontwikkelen burgerschapsvaardigheden.
Wat is Beleidsvoerend vermogen?
Het vermogen van scholen om beleid te voeren, ook het beleidsvoerend vermogen genoemd, wordt als volgt gedefinieerd: ‘de mate waarin een school de haar beschikbare beleidsruimte succesvol aanwendt om te komen tot een voortdurend proces van behouden of veranderen van haar functioneren met als doel het verbeteren van …
Waar zit het Beleidsvoerend vermogen in scholen?
Dit boek heeft de ambitie om van dit begrip een courante praktijk te maken. De auteurs presenteren een zelfevaluatie-instrument dat inzicht biedt in het eigen beleidsvoerend vermogen en reiken ook suggesties aan voor verdere (school)ontwikkeling. De invalshoek van dit boek is zowel conceptueel als instrumenteel.
Hoe alle leerlingen betrekken?
Leerlingen betrekken en uitdagen: 5 tips die werken!
- Tip 1 Weet wat je leerlingen willen.
- Tip 2 Probeer vakgebieden te koppelen.
- Tip 3 Laat regelmatig zien wat je leerlingen al hebben geleerd.
- Tip 4 Laat je leerlingen actief en vormend bezig zijn.
- Tip 5 Een efficiënte en effectieve planning is de basis.
Hoe meet je de betrokkenheid van leerlingen?
Toon je eigen betrokkenheid door het delen van persoonlijke verhalen. Dit nodigt de leerlingen uit om naar hun eigen persoonlijke banden met het onderwerp te kijken. Gebruik humor, zoals zelfspot, grappige krantenkoppen of quotes.