Wat is een Velddiode?

Wat is een Velddiode?

Tijdens het draaien van de dynamo wordt een klein deel van de opgewekte stroom gelijkgericht in aparte dioden t.b.v. de rotor – bekrachtiging (de “velddioden”). Bij het opstarten van de dynamo is die stroom voor de velddioden er niet en zal die van buiten moeten worden aangevoerd.

Wat doet een ankerspoel?

Het anker (of rotor) met commutator: het draaiende gedeelte met de ankerspoelen waarin de spanning wordt opgewekt. Om het ijzerverlies te beperken is het anker opgebouwd uit een groot aantal ankerblikken van weekijzer, die ten opzichte van elkaar door een dun laklaagje zijn geïsoleerd.

Hoe werkt een spanningsregelaar dynamo?

De spanningsregelaar zorgt voor het in- en uitschakelen van het magnetisch veld, door de stroom door de rotor in- en uit te schakelen. De spanningsregelaar zorgt ervoor dat de laadspanning constant blijft (tussen de 13,2 en 14,6 volt). De hoogte van de laadspanning is o.a. toerental afhankelijk.

Wat is de functie van een alternator?

De alternator is een fors uitgevallen dynamo die stroom opwekt voor de batterij en de verbruikers (zoals de lichten en klimaatregeling). Dat doet hij door de bewegingsenergie van de motor om te zetten in elektriciteit die deels gestockeerd wordt in de accu.

Hoeveel stroom kost starten auto?

Als je het dimlicht van je auto laat branden dan gebruikt dat ongeveer tien ampère, dus dan is een volle 80 Ah-accu in acht uur leeg. Bij een klein accuutje van 36 Ah al binnen vier uur (en dan heb je startkabels van Henk nodig). Startstromen zijn vele honderden ampères, dus is een accu dan met een paar minuten leeg.

Welke 2 onderdelen zitten in een dynamo?

Een dynamo bestaat in ieder geval uit de volgende onderdelen:

  • De stator. De stator is het stilstaande gedeelte van de dynamo.
  • De commutator, anker of de rotor zijn benamingen voor het zelfde onderdeel.
  • Een dynamo bevat ook een borstelbrug met de koolborstels.

Wat zit er in een startmotor?

Een startmotor is doorgaans een elektromotor die dient om een verbrandingsmotor te starten. De elektromotor wordt gevoed door een accu. In de regel is de startmotor voorzien van een starterrondsel dat in de vliegwielvertanding ingrijpt.

Related Posts