Wat is een verzadigd vet?

Wat is een verzadigd vet?

Verzadigde vetzuren zijn vetzuren zonder dubbele bindingen, dit in tegenstelling tot onverzadigde vetzuren, die een of meer dubbele bindingen in de keten hebben. De term “vetzuur” is niet scherp begrensd. Het minimumaantal koolstofatomen kan als criterium gebruikt worden, bijvoorbeeld 4, maar soms ook 6 of 8.

Wat zijn niet verzadigde vetten?

Onverzadigd vet verlaagt het cholesterolgehalte in je bloed en verkleint daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Onverzadigd vet levert ook essentiële vetzuren. Dat zijn vetzuren die het lichaam niet zelf kan maken, maar ze zijn wel nodig voor een goede gezondheid.

Hoe ontstaat verzadigd vet?

Verzadigde vetten komen van nature vooral in dierlijk vetweefsel of melk voor, maar ook in bepaalde soorten plantaardige olie, zoals onder anderen palmolie, palmpitolie, kokosolie en cacaoboter. Daarnaast is het mogelijk om onverzadigde vetzuren (vloeibare oliën) kunstmatig te harden door middel van hydrogenatie.

Wat doet verzadigd vet met je lichaam?

Verzadigd vet vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Verzadigd vet kan namelijk het ‘slechte’ LDL-cholesterol in je bloed laten stijgen en daardoor kunnen je bloedvaten langzaam verstopt raken. Kies vooral producten met weinig verzadigd vet en vervang ze door producten met onverzadigd vet.

Welke producten zijn verzadigde vetten?

Verzadigd vet

  • roomboter.
  • margarine in een wikkel.
  • kokos- en palmolie.
  • volle melkproducten en kaas (48+)
  • vet vlees, vette vleeswaren en worst.
  • koek, chocola, gebak.
  • snacks.

Welke voedingsmiddelen bevatten verzadigde vetten?

Welke vis is niet vettig?

Dit is een indeling van de belangrijkste vissen : – Mager: kabeljauw, schelvis, tong, snoek, schar, rog, wijting, e.a. – Vette vis: paling, makreel, haring, sardienen, gekweekte zalm, ea.

Wat zijn onverzadigde vetten en waar zitten ze in?

Wat is onverzadigd vet? Onverzadigd vet is een gezonde vetsoort die vooral voorkomt in vis en in plantaardige oliën. Het is de tegenhanger van het ongezonde verzadigd vet. Producten bestaan bijna altijd uit een combinatie van verzadigd en onverzadigd vet.

Related Posts