Wat is gij?

Wat is gij?

Gij, of zonder klemtoon ge, is een persoonlijk voornaamwoord van de tweede persoon enkelvoud en meervoud. ‘Gij’ heeft dan qua gevoelswaarde een tussenpositie tussen het (te) strenge ‘u’ en het als (te) familiair beschouwde ‘jij’.

Wat is Deuzig?

Debrabandere (2010), Brabants etymologisch woordenboek: de herkomst van de woordenschat van Antwerpen, Brussel, Noord-Brabant en Vlaams-Brabant, Zwolle. deuzig, deuzelachtig, deunzig, bn.: bedwelmd, duizelig, versuft; dwaas, gek, raar. Ook Vlaams.

gij – Persoonlijk voornaamwoord 1. tweede persoon enkelvoud- en meervoud. In België dagelijks gebruikt maar in Nederland verouderd. ♢ Gij zijt hier welkom.

Is het vindt gij of vind gij?

Als het onderwerp je/jij achter de persoonsvorm staat, is de correcte vervoeging vind je/jij. Bij combinaties met je is het niet altijd even duidelijk of je het onderwerp van de zin is. Als u daaraan twijfelt, kunt u je proberen te vervangen door jij of jou(w). Als je vervangen kan worden door jij, is je het onderwerp.

Is gij correct?

Gij vondt en vondt gij zijn de correcte vormen. Bij onregelmatige werkwoorden gaat de persoonsvorm bij ge/gij volgens de klassieke regel altijd uit op -t, ook in de verleden tijd en ook bij inversie. In grote delen van Nederland worden ge en gij haast niet meer gebruikt in gewone taal.

Is gij formeel?

Hodie Mihi Cras Tibi = Latijn: Heden ik morgen gij: grafschrift of tekst boven dodenlijst in klooster. ge = ge pronounUitspraak: [xə] 1) gij formeel Synoniem: u 2) gij Synoniemen: &nbs…

Is gij oud Nederlands?

Werkwoordsvervoegingen als gij/ge hadt zijn in het noorden van ons taalgebied sterk verouderd. In (Noord-)Nederland komt gij/ge niet meer voor in het dagelijkse taalgebruik. In het zuiden nog wel. De oude gij-vorm van de verleden tijd bij zwakke werkwoorden (zoals gij hoordet) lijkt overál uitgestorven.

Hoe schrijf je gij had?

Gij hadt en hadt gij zijn de correcte vormen. Bij onregelmatige werkwoorden gaat de persoonsvorm bij ge/gij volgens de klassieke regel altijd uit op -t, ook in de verleden tijd en ook bij inversie. In grote delen van Nederland worden ge en gij haast niet meer gebruikt in gewone taal.

Is vind met d of dt?

In de tweede persoon enkelvoud komt er een t achter de stam (vind). Je krijgt dan: u vindt. Ook wanneer het onderwerp u ná het werkwoord komt, schrijven we een t achter de stam: wat vindt u van de nieuwe minister?

Hoe schrijf je gij werd?

De regel die hier gevolgd wordt is: in de tegenwoordige tijd wordt gij vervoegd als u (gij hebt, gij spreekt, gij eet), maar in de verleden tijd krijgt gij een extra t – behalve als de stam al op een t eindigt. Deze regel geldt voor alle werkwoorden. Voorbeelden: gij hadt, gij werdt, gij riept, gij at.

Gerelateerde berichten