Wat is het doel van een schakelaar?

Wat is het doel van een schakelaar?

Een schakelaar is een soort poort die in een elektrisch circuit stroom onderbreekt of verbindt. Het is een onderdeel van een schakeling en gebruikt men vaak voor het in- of uitschakelen van verlichting. De bekendste schakelaar is dan ook de gewone lichtschakelaar.

Wat is het doel van een Dubbelpolige schakelaar?

Het gebruik van een dubbelpolige schakelaar is gewenst in vochtige ruimten en in situaties waarbij een installatie gegarandeerd spanningsvrij moet kunnen worden gemaakt. Ook bij wandcontactdozen en buiteninstallaties die men wenst te schakelen wordt vaak aangeraden om deze dubbelpolig te onderbreken.

Wat is wandschakelaar?

Een draaischakelaar of ‘draaiknop’ is een schakelaar die tussen verschillende verbindingen kan schakelen doordat eraan gedraaid wordt.

Wat is het verschil tussen een schakeling en een schakelaar?

Met een serieschakelaar kunnen twee lampen of twee lampgroepen in een huis, bijvoorbeeld in de woonkamer, vanuit dezelfde plek worden in- of uitgeschakeld. Wilt u een wisselschakeling (hiermee kunt u de lamp op een plek aan en op een andere uit zetten) creëren? Hiervoor heeft u twee wisselschakelaars nodig.

Hoe werkt een lichtschakelaar?

In enkelpolige schakelaars bevindt zich een veerbelaste metalen poort in de schakelaar die het elektrische circuit opent en sluit dat naar de lamp leidt. Wanneer u het niveau in de AAN-positie zet, klikt de poort dicht, voltooit het circuit en laat de stroom door de schakelaar en verder naar de lamp stromen.

Waarom gebruik je een trekschakelaar?

Waarom heb je een trekschakelaar nodig? Je gebruikt een trekschakelaar voor de veiligheid. In een vochtige ruimte zoals je badkamer is het belangrijk dat de elektriciteitsaansluiting waterdicht is. Je wilt namelijk voorkomen dat waterdampen met een stopcontact in aanraking komen en zo kortsluiting veroorzaken.

Lees ook:   Wat zijn Cilinderbussen?

Hoe werkt Impulsschakelaar?

Een impulsschakelaar of teleruptor (onze Franstalige invloed) is een op afstand bediend bistabiel relais, Wat is een bistabiel relais; dit is een schakelcontact dat veranderd van normaal open toestand (lamp uit) naar een gesloten toestand (lamp brand) wanneer er een puls, via een drukknop, wordt gegeven.

Wat is drukschakelaar?

Een drukschakelaar is een apparaat dat een elektrisch circuit bedient wanneer de vooraf ingestelde drukwaarde van een vloeistof is bereikt. De schakelaar schakelt een elektrisch circuit bij ofwel een drukstijging ofwel een drukdaling vanaf een vooraf ingesteld drukniveau.

Welke soorten schakelaars zijn er?

Lees hieronder meer over verschillende soorten schakelaars en bepaal welke schakelaars je nodig hebt.

  • Enkelpolige schakelaar.
  • Wisselschakelaar.
  • Serieschakelaar.
  • Kruisschakelaar.
  • Drukvlakschakelaar.
  • Pulsschakelaar.
  • Dubbelpolige schakelaar.
  • Dubbele wisselschakelaar.

Hoe werkt een schakeling?

Een schakeling (ook wel stroomkring of circuit) is een samenstel van elektrische componenten waarmee diverse functies kunnen worden uitgevoerd. De meest gebruikte componenten zijn de draad, schakelaar, weerstand, condensator, spoel, diode, transistor, relais, contactor, motorbeveiliger en transformator.

Related Posts