Wat is het doel van fierljeppen?

Wat is het doel van fierljeppen?

Fierljeppen komt uit Friesland. Het is een officiële sport. Het doel is om met een lange stok zover mogelijk te springen, zonder daarbij in de sloot terecht te komen natuurlijk. Ze noemen het ook wel polsstokverspringen…

Wat moet je doen bij hoogspringen?

Hoogspringen is een atletiekonderdeel, waarbij het de bedoeling is over een tussen twee staanders bevestigde lat te springen. Deze lat wordt steeds hoger geplaatst, en de winnaar is de persoon die over de hoogst gelegde lat gesprongen is.

Waar is fierljeppen ontstaan?

De bakermat van het polsstok-verspringen in wedstrijdverband is Friesland. Daar werden al in het begin van de jaren ’20 ljepwedstijden gehouden. Vanuit de Friese Vogelbeschemingswachten is besloten wedstrijden te gaan organiseren voor fierljeppen en zij hebben daarvoor in 1960 de Frysk Ljeppers Boun opgericht.

Hoe moet je fierljeppen?

De afzet geschiedt met één been. Met beide armen vooruit wordt naar de polsstok gesprongen, waarbij de benen aan weerszijden van de polsstok doorzwaaien. Bij de insprong wordt het lichaam zo dicht mogelijk tegen de polsstok geplaatst. Een goede afzet is belangrijk.

Waar komt hoogspringen vandaan?

Hoogspringen is een van de atletiekonderdelen dat niet voor kwam op het programma van de oude Olympische Spelen in Griekenland, maar het werd veel beoefend door de Kelten. De eerste wedstrijd werd georganiseerd in Engeland in 1840 en de reglementen hiervoor werden ingevoerd in 1865.

Hoelang bestaat fierljeppen?

De bakermat van het polsstokverspringen in wedstrijdverband is Friesland. Daar werden al in het begin van de jaren ’20 fierljepwedstijden gehouden. Vanuit de Friese Vogelbeschemingswachten is besloten wedstrijden te gaan organiseren voor fierljeppen en zij hebben daarvoor in 1960 de Frysk Ljeppers Boun opgericht.

Wie gebruikte vroeger de polsstok?

De polsstok werd rond het jaar 1200 in grote delen van Europa gebruikt bij de jacht en om van het ene naar het andere dorp te reizen. In 1592 beschrijft de Spaanse historicus en edelman Bernardino de Mendoza het gebruik van de ‘Springstock’ tijdens de Tachtigjarige Oorlog door de Friezen.

Related Posts