Inhoudsopgave
Wat is het verschil tussen toevallige meetfout en systematische meetfout?
Systematische fouten worden gekenmerkt doordat constant een te hoge of te lage waarde wordt waargenomen of doordat een andere eigenschap dan die welke was bedoeld wordt gemeten. Toevallige fouten zijn afwijkingen in de waarnemingen, die het gevolg zijn van diverse toevallige, oncontroleerbare of onbekende factoren.
Wat tast een systematische meetfout aan?
Een systematische fout, ook wel (systematische) bias genoemd, is in de statistiek een zogenaamde niet-steekproeffout die een vertekening (dat wil zeggen, een afwijking ten opzichte van het juiste resultaat) oplevert die een systematische oorzaak heeft, en dus niet te wijten is aan toevallige effecten.
Wat is een Toevalsfout?
Betrouwbaarheid betreft een controle op toevallige fouten ofwel ’toevalsfouten’. Validiteit verwijst naar een controle op systematische fouten. Toevalsfouten ontstaan vaak door de omgeving waarin je meet; de situatie is dan van invloed op het meetresultaat.
Hoe noemt men het begrip dat een uitspraak doet over de gevoeligheid van een instrument voor meetfouten?
Het controleren van het meetinstrument op structurele meetfouten wordt kalibratie genoemd. Kalibratie vindt meestal plaats voordat de metingen zelf worden verricht. Bij het kalibreren van meettoestellen wordt de afwijking (bias) van het meettoestel vastgesteld.
Wat is een Paralleltest?
Bij deze methode worden de metingen van twee momenten met elkaar vergeleken. De meest simpele manier om de betrouwbaarheid van een meetinstrument vast te stellen is door twee keer een meting te verrichten bij dezelfde onderzoekseenheden en met hetzelfde meetinstrument.
Wat zijn toevallige fouten?
meetfout die bij herhaalde metingen zowel toevallig positief als negatief kan zijn en in grootte varieert. De meetwaarden zijn variabel of schommelen rond de werkelijke waarde. Met andere woorden, er zit een zekere spreiding op.
Wat betekent meetresultaat?
meetresultaat – Zelfstandignaamwoord 1. (techniek) de uitkomst van een of meer metingen ♢ Voor één meetresultaat moet je soms meer metingen en meetgegevens gebruiken.
Wat is interne consistentie?
Interne consistentie is een betrouwbaarheidsscore die toegekend wordt aan meetinstrumenten die een kenmerk twee keer op een andere manier meten. Soms is het mogelijk om in één meetinstrument twee keer hetzelfde te meten.
Wat is intra Beoordelaarsbetrouwbaarheid?
De intra-beoordelaarsbetrouwbaarheid gaat over de mate waarin de testuitslagen overeenkomen wanneer dezelfde persoon de test herhaald afneemt. Een oorzaak van een lage betrouwbaarheid is bijvoorbeeld dat de uitvoering van een test lastig is of uit veel handelingen bestaat.