Inhoudsopgave
Wat is je actie wanneer je geen bloed krijgt bij het aanprikken?
Het is niet goed om de bloeddruppel uit uw vingertop te stuwen voordat u uw bloedsuiker gaat meten. Hierdoor kan er wondvocht in de bloeddruppel komen en dit beïnvloedt de uitslag van uw glucosemeter.
Wat zijn belangrijke aandachtspunten bij het prikken van bloedglucosewaarden?
Was voor het bloedsuiker prikken eerst je handen met water en zeep, en spoel goed af. Want als je bijvoorbeeld eerst fruit hebt gesneden of gepeld, kan er nog suiker aan de huid zitten. De bloedsuikermeter geeft dan een veel te hoge uitslag. Zelfs afvegen met een alcoholdoekje is niet genoeg.
Hoe Vingerprikken?
Vingerprik uitvoeren: ✓ Nooit op de vingertoppen prikken= pijnlijk. ✓ Gebruik midden-, ringvinger of pink van de linker en rechter hand. ✓ Prik op de zijkanten van de vinger, dit is minder pijnlijk. ✓ Stuwen: Dit wil zeggen van beneden naar boven wrijven om een bloeddruppel te bekomen.
Hoe insulineresistentie meten?
Orale Glucosetolerantietest (OGGT) Tijdens een OGTT- test wordt bloed afgenomen om het suiker- en insulinegehalte in je bloed te meten. Dit laat toe diabetes in een vroegtijdig stadium vast te stellen en er kan ook gekeken worden of er insulineresistentie is.
Wat is een Bloedsuikerdagcurve?
Met een glucose-dagcurve wordt onderzocht of uw lichaam suiker (glucose) goed opneemt. Het suikergehalte (glucosegehalte) wordt op verschillende tijden gemeten. Dit kan zijn met een tweepunts dagcurve of met een vierpunts dagcurve.
Wat zijn de Normaalwaardes voor glucose in het bloed?
Bloedsuikerwaarde – niet nuchter geprikt (zo’n anderhalf tot twee uur na een maaltijd, op het moment dat er het meeste bloedsuiker in het bloed zit): Onder de 7,8 mmol/l – geen diabetes. Tussen de 7,8 en 11 mmol/l – geen oordeel mogelijk. Boven de 11 mmol/l – diabetes.
Hoe prik ik bloed?
De prikplek wordt schoongemaakt (ontsmet) met een watje en ontsmettingsmiddel. Vervolgens wordt er aangeprikt en wordt de stuwband losser gemaakt. Er volgen nu druppels bloed uit de arm in het buisje. Zodra alle buisjes vol zijn gaat de naald uit de arm en volgt een pleister of watje op de plek waar de naald zat.