Inhoudsopgave
Wat is zorgwekkend gedrag?
Via de meldpunten zorgwekkend gedrag kun je je zorgen uiten over anderen, in situaties die niet acuut zijn. Het gaat dan om mensen die de grip op hun leven (dreigen te) verliezen. Het gaat bijvoorbeeld om personen met verward gedrag3, of mensen die zorgmijdend zijn maar waarvan je vermoedt dat ze wel hulp nodig hebben.
Wat voor speciale opvang is er voor mensen die overlast geven?
Per 1 juli 2020 is het landelijk Meldpunt Zorgwekkend Gedrag beschikbaar waar mensen hun zorgen over kwetsbare of verwarde personen op een laagdrempelige wijze kwijt kunnen.
Welke mensen zijn kwetsbaar voor verward gedrag?
Bij verwarde personen gaat het veelal om kwetsbare mensen die te kampen hebben met verschillende aandoeningen en beperkingen op meerdere levensterreinen. Het zijn mensen met een medicijn- of middelengebruik, dementie, verslaving, schulden, dakloosheid of een verstoorde suikerspiegel.
Wat als je je zorgen maakt om iemand?
Bel 0800-1205 als je je zorgen maakt om iemand Je kunt een deskundige bellen voor advies of om een melding te doen. Bel in een spoedsituatie altijd 112. Denk je aan zelfmoord? Bel dan 113.
Wat is meld NL?
In Nederland bestaat een oerwoud aan meldpunten voor de meest uiteenlopende kwesties. Om daarin overzicht te brengen, is de website Meld.nl geopend. Daar zijn links te vinden naar alle bestaande meldpunten en instanties, zodat mensen snel hun melding kunnen doen.
Wat te doen als iemand verward is?
De arts zal proberen zo snel mogelijk de oorzaak van de verwardheid vast te stellen en deze te behandelen. Behandeling met specifieke medicijnen kan de verschijnselen verminderen en is belangrijk voor het herstel. Zo nodig wordt een andere specialist (internist-ouderengeneeskunde of psychiater) om advies gevraagd.
Hoe word je verward?
Het kan zijn dat iemand kampt met verschillende aandoeningen of beperkingen, zoals psychische problemen, een licht verstandelijke beperking, dementie of verslaving. Maar ook mensen met levensproblemen die iemand boven het hoofd dreigen te groeien kunnen verward gedrag vertonen.
Hoe komt het dat er zoveel verwarde mensen rondlopen?
Waarom iemand verward gedrag vertoont, kan veel oorzaken hebben. Zoals drank- of drugsgebruik, psychische problemen, dementie, maar ook door een te lage suikerspiegel. Vaak is er een duidelijke oorzaak voor het gedrag, maar dat zie je niet altijd even duidelijk.