Inhoudsopgave
Wat kan er in een cafetariaplan?
Een cafetariaplan is een manier om je medewerkers een gepersonaliseerd loonpakket aan te bieden, zonder dat de loonkost stijgt. Een deel van het loon wordt geflexibiliseerd. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan over een deel van het brutoloon of de eindejaarspremie.
Welke voordelen in cafetariaplan?
Keuzevrijheid. Het grootste en meest voor de hand liggende voordeel voor werknemers is de absolute keuzevrijheid die een cafetariaplan biedt. Een cafetariaplan zorgt ervoor dat werknemers zélf hun loonpakket (deels) kunnen invullen. Het meest treffende voorbeeld hiervan zijn de vakantiedagen en de bedrijfswagen.
Wat is een flex income plan?
Met het Flex Income Plan™ (FIP) vertaal je alle extralegale loonvoordelen van je medewerker naar één totaalbudget. Dat kan hij spenderen aan mobiliteitsoplossingen, extralegale vakantiedagen, aanvullende verzekeringen enzovoort.
Welke extralegale voordelen zijn er?
De 10 populairste extralegale voordelen
- Eindejaarspremie. Bijna drie kwart (74 procent) van de werkende Belgen kan rekenen op een of andere eindejaarspremie.
- Maaltijdcheques.
- Hospitalisatieverzekering.
- Dertiende maand.
- Groepsverzekering.
- Terugbetaling woon-werkverkeer.
- Laptop & gsm.
- Bedrijfswagen met tankkaart.
Welke maaltijdcheques bestaan er?
Maaltijdcheques worden uitgegeven door privé-ondernemingen, niet door de overheid. Momenteel zijn er drie uitgiftemaatschappijen: Edenred, Monizze en Sodexo. Werkgevers die maaltijdcheques willen toekennen aan hun werknemers moeten deze bestellen bij deze ondernemingen.
Wat is het mobiliteitsbudget?
Een mobiliteitsbudget is een budget waarmee werknemers hun zakelijke mobiliteit zelf kunnen inrichten. De werknemers krijgen iedere maand een bepaald bedrag, waarmee ze de reiskosten voor woon-werkverkeer kunnen dekken. Met zo’n vergoeding bepalen werknemers zelf hoe ze reizen.
Wat is flexibel verlonen?
Flexibele verloning, ook wel een ‘cafetariaplan’ genoemd, houdt in dat medewerkers de samenstelling van hun loon tot op zekere hoogte zelf kunnen invullen. Naast een vaste som die op hun rekening wordt overgeschreven, kunnen zij een keuze maken tussen verschillende extralegale voordelen.
Hoe werkt een groepsverzekering?
Wat houdt een groepsverzekering in? De werkgever zet voor de werknemer jaarlijks een bedrag opzij. Dat bedrag kan een percentage van het loon zijn of een forfaitair bedrag. Die bedragen of premies bouwen zich jaar na jaar op tot een pensioenreserve die later zal worden uitgekeerd aan de aangesloten werknemer.
Waarom geven werkgevers extralegale voordelen?
Dit zijn extra tegemoetkomingen bovenop het loon van de werknemer. Aangezien dit onderdeel uitmaakt van het loonpakket, moet je als werkgever evengoed socialezekerheidsbijdragen en belastingen hierop betalen. Toch zijn deze ‘employee benefits’ fiscaal voordeliger dan een bruto-loonsverhoging.
Welke voordelen kan je verwachten van jouw werkgever?
Je werkgever kan tussenkomen in de kosten voor kinderopvang, of een extralegale kinderbijslag toekennen. Deze voordelen krijgen dezelfde fiscale behandeling als je salaris: je betaalt de normale bedrijfsvoorheffing. Wel heb je recht op een vrijstelling op de RSZ-bijdrage van maximaal 50 euro per maand en per kind.
Hoeveel betalen voor maaltijdcheques?
Een maaltijdcheque mag maximaal 8 euro bedragen per cheque en dus per gewerkte dag. Van die maximale 8 euro moet de werknemer wel zelf een persoonlijke bijdrage betalen van minimum 1,09 euro per cheque.
Wie betaalt maaltijdcheques?
Zowel werkgever als werknemer betalen mee aan de maaltijdcheque. De maximale waarde van een maaltijdcheque bedraagt 8 euro. Als werkgever kan je kiezen voor de maximale werkgeversbijdrage of voor een lager bedrag per cheque.