Inhoudsopgave
Wat kan heparine veroorzaken?
Heparine zorgt ervoor dat bloed minder makkelijk samenklontert (antistollingsmedicijn). Hierdoor heeft u minder kans op trombose. Om een trombosebeen te behandelen en om trombose te voorkomen bij bedlegerige mensen, dialyse, longembolie, angina pectoris (hartkramp), na een operatie en na een hartinfarct.
Hoe werken Heparines?
Heparine heeft een remmende werking op een aantal stollingsfactoren (met name IIa en Xa en in mindere mate VIIa, IXa, XIa en XIIa) die in het bloed circuleren. Deze remming gebeurt via een eiwit (antithrombine) dat ook in het lichaam aanwezig is en daar het belangrijkste antistollingssysteem is.
Hoe wordt heparine gemaakt?
Vroeger werd het bereid uit lever (Grieks: hepar), vandaar de naam. Tegenwoordig wordt heparine gewonnen uit runder- of schapenlong, of uit varkensdarmslijm. Het moet intraveneus of subcutaan worden toegediend. Een tegengif (antidotum) bij overdosering is protamine.
Wat is laag moleculair gewicht heparine?
Laagmoleculair-gewichtsheparine (Low Molecular Weight Heparines, LMWH) heeft een kortere, specifiekere keten en is hierdoor beter te doseren met minder bijwerkingen zoals bloedingen. Een andere vorm van heparines zijn de pentasaccharides. Deze worden minder vaak gebruikt.
Hoe werkt een Heparineslot?
Het heparineslot bevat een mengsel van zoutoplossing en heparine (dit is een antistollingsmiddel dat ervoor zorgt dat de port-a-cath niet verstopt raakt). Tijdens deze handeling kan op verzoek van de arts ook bloed worden afgenomen.
Wat is heparine onderzoek?
Deze buis wordt gebruikt voor allerlei testen zoals cholesterol, CRP, hormonen etc. Heparine activeert een stollingsremmer die aanwezig is in het bloed. Hierdoor wordt de bloedstolling geremd zodat het bloed niet stolt in de buis. Voor sommige onderzoeken is meer bloed nodig (5 i.p.v. 3,5 ml).
Hoe werkt Nadroparine?
Fraxiparine voorkomt en verhelpt bloedstolsels (bloedproppen) in de bloedvaten om trombose te voorkomen. De werkzame stof in dit medicijn is nadroparine. De arts schrijft het voor bij o.a. bedlegerige mensen, hartkrampen (angina pectoris), na een operatie en na een hartinfarct. Fraxiparine dien je toe met injecties.
Hoe werkt een DOAC?
DOAC’s verminderen het samenklonteren van het bloed. Ze remmen de vorming van bloedstolsels en verminderen de kans op afsluiting van een bloedvat. Ze doen dit door remming van een stollingseiwit (stollingsfactor II of X) in het bloed (antioagulantia betekent antistollingsmiddelen).
Wat doet de stof heparine?
Wat betekent LMWH?
Het antistollingsmedicijn laag moleculair heparine (LMWH) gebruikt u in de vorm van een spuitje. U kunt deze spuitjes bij uzelf zetten. Ook kan een naaste dit doen, of kan de thuiszorg ingeschakeld worden.
Hoe werkt LMWH?
Het antistollingseffect van LMWH-injecties is minstens zo goed als bij behandeling met VKA’s. VKA’s remmen de productie van bepaalde stollingsfactoren in het lichaam, daarbij treedt het remmende effect op als de hoeveelheid circulerende stollingsfactoren afneemt door de verminderde aanmaak.
Waarom een heparineslot?
De Port-A-Cath moet doorgespoten worden met natriumchloride 0.9% oplossing (een zoutoplossing) en heparine (een antistollingsmiddel) om te voorkomen dat de katheter verstopt raakt door een bloedstolsel. Door het doorspuiten van de Port-A-Cath ontstaat een zogenaamd heparineslot.
Wat is de werking van heparine?
De werking van heparine berust op het feit dat het de functie van antitrombine III versterkt, omdat het lijkt op de proteoglycanen van heparansulfaat die van nature aanwezig zijn op de celmembraan van het endotheel. Antitrombine III inactiveert bepaalde specifieke stollingsfactoren.
Wat is een laagmoleculaire heparine?
Deze laagmoleculaire heparinen (‘low molecular weight heparine’ = LMWH) zoals dalteparine (Fragmin), enoxaparine (Clexane), nadroparine (Fraxiparine, Fraxodi) en tinzaparine (Innohep), bevatten fragmenten van heparine.
Hoe remt heparine een trombose?
In tegenstelling tot cumarines, waarbij de aanmaak van stollingsfactoren in de lever geremd wordt, remt heparine de stollingseiwitten die al in het bloed aanwezig zijn. Hierdoor en door de directe toedieningsvorm is er snel een antistollend effect wat zo’n 12 of 24 u aanhoudt. Vanwege de snelle werking, wordt bij de behandeling van een trombose