Wat moet een ervaringsdeskundige kunnen?

Wat moet een ervaringsdeskundige kunnen?

Ervaringsdeskundigheid in kunnen zetten en herstel kunnen faciliteren • Luisteren zonder te oordelen; • Wederkerige inbreng met respect voor verschil; • Flexibel met grenzen omgaan; • Begrip van en vertrouwen hebben in herstel; • Begrip van en voor conflicten; • Reflectie.

Wat is de meerwaarde van een ervaringsdeskundige?

Een ervaringsdeskundige weet wat cliënten meemaken, waarbij je het niet telkens opnieuw hoeft uit te leggen. Soms is zelfs één woord al genoeg (Jong & Roeleveld, mei 2009). Doordat een ervaringsdeskundige begrijpt wat cliënten meemaken schept dit vertrouwen. Cliënten voelen zich hierdoor veiliger en meer op hun gemak.

Wat doet een ervaringsdeskundige?

Ervaringsdeskundigen werken vanuit de herstelondersteunende gedachte. Ervaringsdeskundigen helpen u met belemmeringen of kwetsbaarheden om te gaan, naar de toekomst te kijken en te groeien naar steeds meer zelfstandigheid. Ze bieden vooral een luisterend oor en proberen situaties bespreekbaar te maken.

Wat is de rol van de ervaringsdeskundige in het herstel van de cliënt?

Wat wordt er van de ervaringsdeskundige verwacht en wat is zijn rol? De herstelcoach werkt naast de persoonlijk begeleider en zij vullen elkaar aan in taken en invalshoeken. Zo houdt de herstelcoach zich bezig met de hersteldoelen en laat de behandel- en begeleidingsafspraken over aan de reguliere hulpverlening.

Wat is de rol van een ervaringsdeskundige binnen je team?

Ervaringsdeskundigen hebben de unieke mogelijkheid om: Hun eigen ervaringen met een ontwrichtende aandoening en het te boven komen hiervan in te zetten om anderen te ondersteunen bij het vinden of maken van ruimte voor hun persoonlijk herstelproces.

Wat houdt de opleiding ervaringsdeskundige in?

Wat houdt de opleiding in? Tijdens de opleiding leer je hoe je individuen en groepen kunt ondersteunen bij hun herstelproces, maar ook hoe je herstelondersteunende zorg en welzijn inricht en maatschappelijke kansen creëert.

Wat is de rol van ervaringsdeskundige?

De ervaringsdeskundige onderscheidt zich van andere hulpverleners doordat hij of zij ervaringskennis heeft van de methoden die het herstelproces van cliënten ondersteunen en doordat hij of zij zelf een voorbeeld is van hoop en empowerment.

Waarom ervaringsdeskundige worden?

Je leert veel mensen kennen. Als ervaringsdeskundige ben je veel onder de mensen. Je ondersteunt ze en komt op veel plekken. Je hebt collega’s of vakgenoten en komt op locaties om te netwerken.

Related Posts