Wat te doen bij een brandplek?

Wat te doen bij een brandplek?

Wat kunt u zelf doen bij verbranding?

  1. Koel direct onder lauw stromend kraanwater.
  2. Trek ook zo snel mogelijk kleren en sieraden uit zodat u ziet waar de brandwond zit.
  3. Raak de brandwond als het kan niet aan.
  4. Smeer niets op de brandwond.
  5. Afdekken van een droge, rode plek is niet nodig.

Hoe lang brandwonden afdekken?

Smeer geen zalf op brandwonden. Afdekken van een droge, rode plek is niet nodig. Als de wond open is of als er blaren zijn, doe er dan tijdelijk een vet gaas op of plastic huishoudfolie. Zo kan er geen vuil bij komen.

Wat smeren op verbrande huid?

De verbrande huid koelen met een koude natte doek . Gebruik daarna een after sun gel of lotion. Bij pijn mag u altijd een aspirine of een paracetamol innemen. Bij jeuk kunt u een verkoelende zalf smeren.

Wie bellen bij brandwond?

Bel of laat 112 bellen bij: Ernstige of uitgebreide brandwonden….Verbranding door de zon bij de volgende verschijnselen:

  • Een groot deel van de huid is gezwollen.
  • Er zijn veel blaren.
  • Iemand heeft ziekteverschijnselen, zoals koude rillingen, koorts, misselijkheid, braken, hoofdpijn of hartkloppingen.

Hoe voorkom je een brandwond?

Raak een brandwond als het kan niet aan om de kans op een infectie klein te houden. Smeer geen zalf op brandwonden. Afdekken van een droge, rode plek is niet nodig. Als de wond open is of als er blaren zijn, doe er dan tijdelijk een vet gaas op of plastic huishoudfolie. Zo kan er geen vuil bij komen.

Hoe ontstaat een tweedegraads brandwond?

Oppervlakkige tweedegraads brandwond (rozerood, glanzend, met blaren) Bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond is de huid rozerood en glanzend en er ontstaan blaren. Meestal genezen deze brandwonden binnen 2 weken. Hoe de wond behandeld moet worden, hangt af van de grootte van de blaren.

Wat is de eerstegraads brandwond?

Een eerstegraads brandwond is een rode, droge, pijnlijke plek. De verbrande huid ziet er hetzelfde uit als bij verbranding door de zon. Een oppervlakkige tweedegraads brandwond is ook rood en pijnlijk, maar nu ontstaan er ook blaren. De wond is vochtig bij kapotte blaren.

Wanneer moet een derdegraads brandwonden behandeld worden?

Derdegraads brandwonden moeten altijd door een arts beoordeeld en behandeld worden, vaak in een ziekenhuis of brandwondencentrum. Meestal wordt het dode, verbrande weefsel voorzichtig verwijderd. Daarna wordt afgewacht of wordt de open brandwond bedekt met een huidtransplantaat dat van een andere plek op uw lichaam wordt gehaald.

Related Posts