Wat te doen bij subklinische hypothyreoidie?

Wat te doen bij subklinische hypothyreoïdie?

Subklinische hypothyroïdie wordt doorgaans niet behandeld, vanwege een ontbrekende relatie met klachten. Daarnaast treedt in veel gevallen spontaan herstel van de TSH-spiegel op. Controleer de TSH-waarde jaarlijks om het ontstaan van een klinische hypothyreoïdie tijdig te ondervangen.

Wat betekent subklinische hyperthyreoïdie?

Subklinische hyperthyreoïdie is een biochemische diagnose en wordt gedefinieerd als de combinatie van een onderdrukte serum TSH-concentratie en een serumconcentratie vrij T4 en T3 in het normale gebied, ten gevolge van ofwel behandeling met schildklierhormoon ofwel een overproductie van T4 en/of T3.

Bij een ‘klinisch aangetoonde’ hypothyreoïdie (verhoogd TSH en verlaagd T4) wordt suppletie met levothyroxine aanbevolen. Het is doorgaans niet nodig om een subklinische hypothyreoïdie (verhoogd TSH en normaal T4) medicamenteus te behandelen, vanwege de kans op het spontaan normaliseren van de TSH-waarde.

Kan osteoporose verbeteren?

Osteoporose is niet te genezen, omdat het lichaam geen nieuw bot meer aanmaakt na het 30ste à 35ste levensjaar. Maar het afbraakproces van het bot is wel te vertragen, met medicijnen. Zo kun je dus voorkomen dat het snel erger wordt. Extra calcium en vitamine D nemen en meer bewegen helpen ook.

Welke ziekten verhogen de kans op osteoporose?

Sommige mensen lopen meer risico op botontkalking door bepaalde aandoeningen, zoals: reumatoïde artritis; diabetes; chronische obstructieve longziekte (COPD);

Wat te doen bij subklinische hyperthyreoïdie?

In geval van persisterende subklinische hyperthyreoïdie kan behandeling overwogen worden bij een nodulair struma, met name bij boezemfibrilleren. De eerste keus bestaat dan uit behandeling met jodium-131.

Wat helpt goed tegen osteoporose?

Dit zijn de belangrijkste adviezen om je botten zo sterk mogelijk te houden.

  • Wandel! Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert de aanmaak van botweefsel.
  • Eet en drink calciumrijke producten.
  • Vijftig-plus?
  • Stop met roken.
  • Pas op met alcohol.
  • Kijk naar je ouders.
  • Je kans op osteoporose.

Wat niet doen bij osteoporose?

Stop met roken en drink minder alcohol Het verhoogt de snelheid waarmee u botmassa verliest, waardoor u eerder osteoporose krijgt. Veel alcohol drinken kan het vermogen van het lichaam om normale, gezonde botten te behouden, beïnvloeden. Dit is het moment om te stoppen met roken en minder alcohol te drinken.

Waar hebben mensen met osteoporose veel last van?

Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd. Bij osteoporose worden je botten minder stevig en minder sterk, doordat de botdichtheid afneemt. De structuur van je bot verandert en gaan er vanbinnen meer als een spons uitzien. Door de zwakkere botten én de veranderde botstructuur heb je sneller last van botbreuken.

Gerelateerde berichten