Wat te doen tegen ziekte van Dupuytren?

Wat te doen tegen ziekte van Dupuytren?

In het kort

  1. Een contractuur van Dupuytren is een vergroeiing van bindweefsel in uw handpalm.
  2. U kunt 1 of meer vingers niet meer strekken.
  3. U kunt niets doen om dit te voorkomen.
  4. Bespreek het met uw huisarts als u er veel last van heeft.
  5. Soms kan een operatie helpen:

Wat is een bindweefsel ziekte?

Ehlers-danlossyndroom (EDS) is een aangeboren en erfelijke aandoening waarbij het bindweefsel niet goed is aangelegd. Bindweefsel zit overal in ons lichaam waar steun gegeven moet worden. Dit betekent dat het een belangrijk bestanddeel is van bijvoorbeeld botten en van de banden die gewrichten op hun plaats houden.

Wat is Morphea?

Morfea (gelokaliseerde sclerodermie, morphea) is een ontsteking van de huid waarbij een verdikking van de huid optreedt, meestal gevolgd door littekenvorming en pigmentatie. Morfea wordt 3x vaker bij vrouwen dan bij mannen gezien.

Hoe ontstaat de ziekte van Dupuytren?

Hoewel de ziekte van Dupuytren al sinds 1831 wordt beschreven en bestudeerd, is de oorzaak ervan onbekend. Bekend is dat genetische aanleg een factor is bij het ontstaan van de ziekte (bij 25% van de patiënten heeft een familielid dezelfde aandoening), het is echter niet bewezen dat de ziekte erfelijk is.

Lees ook:   Hoe oud is de foto?

Kan Dupuytren genezen?

Er bestaat voor de ziekte van Dupuytren geen therapie die genezing biedt. Ook kan men niet voorkomen dat de ziekte zich na behandeling weer op andere plaatsen openbaart.

Is morfea een auto immuunziekte?

Wel zijn er duidelijke aanwijzingen dat morfea een auto-immuunziekte is, waarbij de eigen afweer een ontstekingsreactie veroorzaakt in de huid. Als gevolg van deze ontstekingsreactie ontstaat verlittekening van de huid, wat vervelende gevolgen kan hebben als bewegingsbeperkingen en afwijkende groei.

Hoe kom je aan lichen Sclerosus?

Hoe lichen sclerosus precies ontstaat, is niet duidelijk. Hormonen kunnen een rol spelen. De aandoening komt vooral bij vrouwen voor en begint meestal rond de overgang. Dit is een periode waarin de hormoonhuishouding van vrouwen veel verandert.

Related Posts