Wat was de functie van het paleis van Versailles?

Wat was de functie van het paleis van Versailles?

Paleis
Museum
Kasteel van Versailles/Functie

Hoe was het leven in het paleis van Versailles?

Stank, ratten en eindeloze verveling waren dagelijkse kost voor de duizenden bewoners van Versailles. Terwijl de Zonnekoning zelf baadde in weelde, moesten zijn hovelingen zich in armetierige vertrekken bezighouden met onbenulligheden.

Hoeveel is het paleis van Versailles waard?

De bouwfactuur bedroeg ongeveer 116.500.000 Livres; zo’n slordige 2 miljard euro. Het restauratieproject “Projet du Grand Versailles” zal 135 miljoen euro kosten.

Waarom is het paleis van Versailles gebouwd?

In 1668 besloot Lodewijk dat de eerste geplande uitbreiding nog niet voldoende was. Hij wilde zijn complete regering overbrengen naar het nieuwe paleis. Dit betekende dat ook de ministers, de hofhouding en tal van andere regeringsfunctionarissen een plek moesten krijgen in Versailles.

Waarom bouwde Lodewijk Versailles?

De jonge koning had een hekel aan Parijs waar hij “La Fronde”, een opstand, had meegemaakt. Ondanks de talrijke beschikbare residenties in en om Parijs, zoals Saint-Germain-en-Laye, het Louvre, Vincennes, de Tuilerieën en Fontainebleau wilde de vorst zijn intrek in Versailles nemen.

Waarom is het kasteel van Versailles gebouwd?

Lodewijks vader had een jachthuis laten bouwen in de bossen bij het kleine dorpje Versailles en Lodewijk zelf had hieraan goede herinneringen overgehouden. Het paleis dat hij wilde laten bouwen moest vooral groot zijn. Groot en met alle pracht en praal die je van een Franse koning mocht verwachten.

Waar stond het paleis van Lodewijk XIV?

Even buiten Parijs staat het prachtige paleis Versailles, het paleis van koning Lodewijk XIV. Even buiten Parijs staat het prachtige paleis van Versailles. Het paleis van koning Lodewijk XIV. Aan de bouw van Versailles hadden ook honderden kunstenaars meegewerkt.

Hoeveel fonteinen heeft Versailles?

De tuinen zijn over 800 hectare verspreid en in Franse stijl aangelegd met 200.000 bomen, 2400 fonteinen, 55 vijvers en bassins en 372 sculpturen. Elk jaar worden er 210.000 bloemen geplant. André le Nôtre bestelde jaarlijks meer dan 4 miljoen tulpenbollen uit Holland.

Wie bouwde het paleis van Versailles?

In 1624 werd bij het dorp Versailles een jachtslot van rode baksteen en zandsteen voor koning Lodewijk XIII opgetrokken. Zijn zoon Lodewijk XIV breidde het uit tot een reusachtig bouwwerk in een 800 hectare groot domein. De eerste architect was Louis Le Vau.

Related Posts