Wat zijn de 2 Stamvenen?

Wat zijn de 2 Stamvenen?

De tweede stamvene, de vena saphena parva (VSP), loopt vanaf de buitenkant van de voet over de achterzijde van het onderbeen en mondt boven de knieholte in de vena poplitea uit.

Wat is de vena cava?

De vena cava superieur (VCS) is de grote bovenste holle ader die zuurstofarm bloed van het bovenste deel van het lichaam terug naar het hart voert.

Wat zijn de holle aders?

De bovenste holle ader is het bloedvat dat het bloed vanuit het hoofd-halsgebied en de armen terugvoert naar het hart. Andere namen hiervoor zijn: bovenste lichaamsader en vena cava superior. Bij een vena cava superior syndroom is deze ader voor een deel of helemaal afgesloten.

Is de holle ader zuurstofrijk?

De holle ader is de grootste lichaamsader die instaat voor het terugvloeien van het bloed naar het hart. Deze vena cava superior bevat zuurstofarm bloed dat terugkomt van het weefsel in het bovenste gedeelte van ons lichaam.

Wat doet de vena cava inferior?

De Vena Cava Inferior (onderste holle ader) brengt het bloed vanuit de buik en de onderste ledematen naar het hart. Dit grote bloedvat passeert de lever, het bloed uit de lever stroomt via de leveraders (Vena Hepaticae) naar de Vena Cava.

Welke organen draineren op de vena cava inferior?

De ader vervoert zuurstofarm, maar voedingsstoffenrijk bloed. De lever krijgt vanuit een aparte leverslagader, de arteria hepatica het zuurstofrijke bloed aangeleverd. De lever heeft dus twee bloedtoevoerkanalen….

Leverpoortader
Vena portae hepatis
Synoniemen
Latijn vena portae vena portalis
Gegevens

Waar liggen de holle aders?

Het bloed vanuit het bovenste deel van het lichaam – hoofd en armen – stroomt terug (naar het hart) via de bovenste holle ader (vena cava superior), het bloed vanuit het onderste deel van het lichaam – borst, buik, benen – stroomt via de onderste holle ader (vena cava inferior) terug naar het hart.

Is de holle ader en slagader?

De slagader bereikt zelf geen organen, hij vertakt zich steeds in kleinere slagaders. Holle ader: deze ader is de grootste ader in ons lichaam. Hij bestaat zelfs uit twee delen, de onderste holle ader en de bovenste holle ader. Deze ader verzamelt al het bloed in het lichaam, om het daarna door te sturen naar het hart.

Related Posts