Inhoudsopgave
- 1 Wat zijn de belangrijkste eisen die hebben geleid tot de totstandkoming van de Europese wet en regelgeving?
- 2 Welke twee EU instellingen zijn betrokken bij de totstandkoming van EU regelgeving?
- 3 Wie doet voorstellen voor EU wetten?
- 4 Wat voor invloed heeft de EU op Nederland?
- 5 Wie vormen de wetgevende macht in de EU?
Wat zijn de belangrijkste eisen die hebben geleid tot de totstandkoming van de Europese wet en regelgeving?
Tijdens de voorbereidingsfase wordt een idee/initiatief door de Europese Commissie in samenspraak met experts en het maatschappelijk middenveld omgezet in een voorstel, dat aan de Raad en het Europees Parlement wordt toegezonden. Dit is de beste fase om invloed uit te oefenen.
Welke twee EU instellingen zijn betrokken bij de totstandkoming van EU regelgeving?
De gewone wetgevingsprocedure verklaard 2) Na publicatie van het wetsvoorstel stuurt de Europese Commissie dit naar de twee instellingen die besluiten nemen over wetgeving: het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie (het orgaan waarin de vakministers zitting hebben).
Wat wordt er verplicht voor alle EU landen?
EU-landen: algemene producteisen
- Productveiligheid.
- Oorsprongsmarkering.
- Taaleisen.
- EU Ecolabel.
- Meer informatie.
Wie doet voorstellen voor EU wetten?
De Europese Commissie doet een wetsvoorstel en legt dit voor aan de Raad van Ministers en aan het Europees Parlement. De Raad en het Parlement moeten het uiteindelijk altijd samen eens worden, anders kan er geen besluit worden genomen. Dat is dus een belangrijke beperking van de macht van het Parlement.
Wat voor invloed heeft de EU op Nederland?
Nederland heeft een sterke Europese Unie nodig. Omdat Europa een veilig thuis is waar mensen in vrede kunnen leven. Om de Nederlandse belangen in de wereld te bevorderen en te beschermen. Omdat Nederland economisch sterk afhankelijk is van het vrije verkeer van goederen en kapitaal binnen de EU.
Waar beslist de EU over?
De Europese Unie bestaat uit 27 lidstaten. Zo drukt de EU een stevig stempel op het beleid over landbouw, visserij, consumentenrechten, milieu, immigratie en terrorismebestrijding. Ook werken de lidstaten nauw samen op de gebieden van defensie, buitenlands beleid, handel, interne markt en economie.
Wie vormen de wetgevende macht in de EU?
Er zijn vier politieke instellingen. Drie ervan vormen de wetgevende en de uitvoerende macht van de Europese Unie. De Raad van de Europese Unie vertegenwoordigt de regeringen van de lidstaten, het Europees Parlement de Europese burgers en de Europese Commissie moet het Europees belang behartigen.