Wat zijn de gevolgen van overgewicht?

Wat zijn de gevolgen van overgewicht?

Zo geeft obesitas een grotere kans op diabetes, een verhoogd cholesterolgehalte en een verhoogde bloeddruk. Die factoren vergroten het risico op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte. Ook is er sprake van een verhoogd risico op het krijgen van sommige vormen van kanker.

Wat zijn de gevolgen van overgewicht op korte termijn?

Hier zijn 10 van deze overgewicht gevolgen op een rij.

  1. Hart & Vaatziekten. Bij hart en vaatziekten wordt je bloedsomloop aangetast.
  2. Diabetes.
  3. Gewrichtsaandoeningen.
  4. Laaggradige ontsteking & een Verzwakt Immuunsysteem.
  5. Ademhalingsproblemen.
  6. Rugproblemen.
  7. Osteoporose.
  8. Osteoartritis.

De extra druk op het lichaam door overgewicht veroorzaakt gewrichtsklachten en ook slaapapneu, met ernstige vermoeidheid tot gevolg. Verder kan ernstig overgewicht, net als ondergewicht, zorgen voor menstruatieproblemen, verminderde vruchtbaarheid en incontinentieproblemen. Al met al heeft obesitas dus grote gevolgen voor uw gezondheid.

Lees ook:   Wat is een vulkaanuitbarsting?

Hoe groot is het aantal Nederlanders met overgewicht en ernstig overgewicht?

Sinds 1981 is het aantal volwassen Nederlanders met overgewicht en ernstig overgewicht (obesitas) anderhalf keer zo groot geworden. In 2017 had 49,9% van de mensen van 20 jaar en ouder overgewicht, waarvan 14,2% ernstig overgewicht. Meer mannen dan vrouwen hebben overgewicht, maar meer vrouwen hebben ernstig overgewicht.

Hoe lang is het overgewicht ernstiger?

Naarmate het overgewicht ernstiger is, ontstaan er meer en ernstigere gezondheidsproblemen. Mensen met abdominale obesitas (veel buikvet) hebben een extra hoog gezondheidsrisico. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat hoe langer je overgewicht hebt, hoe hoger je risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en diabetes type 2 is.

Hoeveel volwassenen hebben overgewicht in Nederland?

Hoeveel volwassenen in Nederland hebben overgewicht? In 2019 had 51% van de mensen van 20 jaar en ouder overgewicht, waarvan 15% ernstig overgewicht (obesitas). Sinds 1981 is het aantal volwassen Nederlanders met overgewicht en ernstig overgewicht (obesitas) anderhalf keer zo groot geworden.

Lees ook:   Waar groeit de bevolking het snelst?

Wat gebeurt er als je ondergewicht hebt?

Ondergewicht kan ernstige gevolgen hebben. Als je ondergewicht hebt, merk je dat je lichaam moeite krijgt om goed te functioneren. Je conditie gaat achteruit (lichamelijk, maar ook geestelijk) en je voelt je moe, lusteloos en mogelijk zelfs depressief. Daarnaast kun je last hebben van duizeligheid.

Wat is een leefstijlprogramma?

Een leefstijl-programma helpt om af te vallen als u te zwaar bent. U krijgt hulp van een leefstijlcoach, diëtist, fysiotherapeut of oefentherapeut. Zij helpen u om uw leefstijl te verbeteren. Er zijn 4 leefstijl-programma’s: Beweegkuur, CooL, SLIMMER en Samen Sportief in Beweging.

Wat is obesitas en hoe ontstaat het?

Obesitas ontstaat door een verstoorde energiebalans. Dat betekent dat je door eten en drinken meer calorieën inneemt dan je verbruikt. Als je dat lange tijd volhoudt, worden de overbodige calorieën omgezet in vetweefsel en ontstaat er op den duur (ernstig) overgewicht.

Hoe verhoog je het risico op overgewicht en obesitas?

Lees ook:   Hoe schrijf je een pakkende uitnodiging?

Overgewicht en obesitas verhogen het risico op hart- en vaatziekten, maar ook op spier- en skeletaandoeningen en bepaalde vormen van kanker. Diabetes en ademhalingsproblemen komen daarnaast veel voor bij mensen met obesitas. Het risico op deze ziektes en aandoeningen wordt groter met de toename van het overgewicht.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s van mensen met overgewicht?

Mensen met overgewicht hebben meer gezondheidsrisico’s dan mensen met een gezond gewicht. Naarmate het overgewicht ernstiger is, ontstaan er meer en ernstigere gezondheidsproblemen. Mensen met abdominale obesitas (veel buikvet) hebben een extra hoog gezondheidsrisico.

Related Posts